Csíkos virágot termesszenek!
A tudósok arra ösztönzik a kertészeket, hogy termesszenek csíkos virágokat, mivel a legutóbbi tanulmányok során megfigyelték, hogy a méhek ezeket a növényeket részesítik előnyben. A szirmon található minta ugyanis közvetlenül a 'leszállópályára' tereli a rovarokat, így azok könnyebben megtalálják a virágport.
2010. október 15. 08:48

A kutatók szerint ugyanakkor nem csak a csíkos virágokkal csalogathatják a kertészek az ültetvényeikre a méheket, hanem a pirosakkal is, mivel ez a szín is kedvelt a rovarok körében. A taktikázásra azért van nagy szükség, mivel a virágok beporzását nagyrészt ezek az apró állatok végzik el - írja a BBC.

A szakemberek szerint ugyanakkor a hívogató virágokkal azt is elérhetnék, hogy megemelkedjen a méhpopuláció száma, ami az elmúlt időszakban katasztrofálisan lecsökkent, főleg Nagy-Britanniában.

Hasonló eredményre jutottak ugyanakkor új-zélandi kutatók is, akik szintén azt vizsgálták, milyen hatással van a rovarokra a csíkos illetve a foltos minta. Annak érdekében, hogy a jövőben több ilyen virágot termeszthessenek, jelenleg azt kutatják, mi okozza a minta kialakulását a növények szirmain.

OrientPress Hírügynökség
  • Orbán terve jelenti Európa jobboldali jövőjét?
    Tárt karokkal várnák frakciójukban a Fideszt a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti delegációjának politikusai. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó EP-képviselőjük szerint Orbán Viktor az európai jobboldal összefogásáról szóló tervében rejlik a jövő.
  • Müller Cecília: Egyetlen napot sem hagyunk ki az oltásban
    Mától érvénybe léptek a március 22-ig érvényben lévő szigorított járványügyi szabályok, de még a korábbiakat is több százan megsértették. Az oltandók a 1818 telefonszámon kérhetik a pontatlanul regisztrált adataik javítását.
  • Matolcsy György: Újra kell indítanunk a 2020-as éveket
    Első pillanatra úgy tűnhet, hogy a magyar gazdaság újraindítása csak annyit jelent, hogy kinyitnak azok, akik korábban bezártak, de valójában több újraindításra is szükség van – állapította meg a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent bloggjában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Újra kell indítanunk a 2020-as éveket, a gazdasági felzárkózás folyamatát.
MTI Hírfelhasználó