Egyelőre nem indul újra a termelés Ajkán
Egyelőre nem indult újra a termelés az ajkai timföldgyárban, mert további adategyeztetésre van szükség - tudta meg Petróczi Tímeától, a gyár felügyeletével megbízott kormánybiztos szóvivőjétől péntek délután az MTI.
2010. október 15. 16:20

A szóvivő szerint további egyeztetések szükségesek a gyár menedzsmentje és a felügyelők között. Bakondi György kormánybiztos hiánypótlásra szólította fel a vezetőséget az adategyeztetés során.

Az üzem újraindulása az adategyeztetéstől függ - mondta a szóvivő.

Még csütörtökön Petróczi Tímea azt közölte az MTI-vel, hogy péntek déltől újra termelhet az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.

Petróczi Tímea elmondta: a hatósági engedélyek igazolják, hogy a gyár biztonságosan működik. A szóvivő tájékoztatása szerint a cég felügyelői már valamennyi dokumentumot átvették. Az újraindított termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik.

A működés beindításához már korábban felfűtötték a gépeket.

Az ajkai timföldgyárban október 5-én állították le a termelést, miután Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Mal Zrt. termelői tevékenységét a vörösiszap-katasztrófa miatt.

A cég a múlt héten és az utóbbi napokban is többször kérte a termelés mielőbbi újraindítását. Október 10-én a Mal Zrt. azt közölte: ha az ajkai timföldgyár egy-két napon belül nem indul újra, a műszaki-technológiai károk olyan szintet érnek el, amelyek hosszú távon teszik lehetetlenné a termelést; ez pedig olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely kétségessé teszi a gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást is.

A Mal Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A Mal Zrt. 100 százalékban magyarországi magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1100 embernek ad munkát Ajkán és környékén.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó