Egyedülálló ókori leletek Csehországban
Ókori faépítményt, víztározót és egy egész antik települést tártak föl nemrégiben Csehország nyugati részén.
2010. október 15. 17:19

Zlutice közelében találtak rá a cseh régészek arra a hegyvidéki településre, mely Kr.e. V-IV. évszázadban élte virágkorát, Kr.e. 200 előtt azonban valamilyen drámai esemény színhelyévé vált a falu, amely a tűz martalékává vált.

A település sohasem heverte ki teljesen a történteket, és a Kr.e. I. század végén végleg elnéptelenedett. Az új telepesek csupán a XII-XIII. század táján jelentek meg a térségben.

Az évgyűrűk vizsgálata kimutatta, hogy a tölgyfákat körülbelül két és fél évezrede vágták ki. Az elemzés arra is rávilágított, hogy két építményről van szó: az egyikhez viszonylag fiatal és gyorsan növő tölgyfafajtát alkalmaztak, a fákat Kr.e. 480 körül vágták ki.

A másik építmény számára egy lassabban növő tölgyfajtát alkalmaztak, a fákat Kr.e. 463 körül vágták ki. A leghosszabb gerenda 520 centiméteres.

A fagerendákat a svájci Lausanne-ba szállítják konzerválásra, a munkálatok körülbelül egy évet vesznek igénybe, mielőtt a leletanyag visszatér Csehországba.

hir24.hu nyomán
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Bogár László: Majdan = Hongkong?
  A tüntetők amerikai zászlókkal vonulnak fel, és a pekingi amerikai követség munkatársa, aki mellesleg a CIA fedett tisztje egy hongkongi hotel különtermében tart eligazítást.
 • Szarka László Csaba: Klíma-inkvizíció
  Kezdtem megbizonyosodni a felől, hogy sok minden nem stimmel a globális felmelegedés körül. Ma már egyértelműen látható, hogy a modell eltér a valóságtól. Úgy vélem, hogy e tényt – immár több évtizedes adatsor birtokában – minden kutatónak kötelessége lenne észrevennie, világnézettől függetlenül.
 • A magyar állam az evangéliumi értékekre kezdett épülni
  Ezek az uralkodók meglátták a kereszténységben a "társadalom egyesítő erejét" - jelentette ki. Stanislaw Gadecki kitért arra, hogy nehéz felbecsülni, mit adott Magyarországnak a kereszténység felvétele.
MTI Hírfelhasználó