Gépfegyveresek is őrzik Kolontárt
50 házat kellene lebontani Devecser vörösiszappal elöntött részein – tájékoztatott Dobson Tibor. A településen jelenleg is zajlik a kárfelmérés – tette hozzá a kárfelszámolási szóvivő. Közben Kolontáron gépfegyveres őrök őrzik a faluba vezető utakat. Uniós szakértők várhatóan ma véglegesítik a katasztrófáról szóló jelentésüket.
2010. október 17. 12:13

Az előzetes vizsgálatok szerint mintegy 50 házat kellene azonnal lebontani Devecser vörösiszappal elöntött részein. Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő elmondása szerint jelenleg zajlik a kárfelmérés a településen és egyeztetnek a károsultakkal a lakhatásuk megoldásáról.

Devecserben 33 ember töltötte átmeneti szálláson az éjszakát, 700-an viszont továbbra is rokonoknál, ismerősöknél vannak. A Veszprém megyei kisvárosban hétfőn kezdődik meg az iszapos föld gyalulása és elszállítása a 21 vörösiszap által elöntött utcában.

A Kolontárra vezető utakat géppisztolyos rendőrök őrzik, a településen megerősítették a járőrszolgálatot. Három, magaslati pontra szerelt hangszórót szereltek fel, amelyeken keresztül értesíteni tudják az ott élőket. A település élhető részén a rendőrök szombat éjjel 38 lakásban nem találtak embereket, ők még nem tértek haza a falujukba. Szombatra a 715 kolontáriból mintegy 500 tért haza.

Várhatóan vasárnapra véglegesíti a vörösiszap-katasztrófáról szóló jelentés-tervezetét az EU Magyarországra érkezett szakértői csapata – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A szakértői csoportban olyan belga, francia, svéd, német és osztrák szakemberek vannak, akik már dolgoztak hasonló ipari balesetek, bánya- és nagy ipari létesítmények káros következményeinek felszámolásában, környezeti rehabilitációjában. A héten a csoport Kolontáron, Devecseren és a sérült gáton végzett felmérést. Az uniós szakértők a magyar mérési eredményeket is felhasználva alakították ki szakmai véleményüket, amelyet jelentés-tervezet formájában nyújtottak be pénteken az OKF főigazgatójának.

A csoport pénteken szakmai tanácskozás keretében találkozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos tanácsának kilenc olyan tagjával is, akik a tragédia után már egy nappal helyszíni méréseket végeztek több magyar egyetem kutatóival együtt az iszap által érintett területeken.

Az eddigi eredmények alapján az ivóvíz kifogástalan, biztonságosan fogyasztható itt – áll az OKF közleményében. A hét településen elhelyezett pormintavevő készülékek adatai szerint a levegő szállópor-koncentrációja sem haladta meg az egészségügyi határértéket.

hirtv.hu nyomán
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó