Ki védi meg az emberkereskedelem áldozatait?
Az uniós tagállamok többsége nagyon kevés esetben állít csak ki tartózkodási engedélyt az emberkereskedelem áldozatává vált személyek részére. Az illetékes biztos szerint elfogadhatatlan, hogy miközben évente több százezerre becsülik az Unión belüli és az Unióba irányuló emberkereskedelmet, csak néhány ezret tesz ki a segítségben részesülő áldozatok száma.
2010. október 20. 08:38

„Elfogadhatatlan, hogy miközben évente több százezerre becsülik az Unión belüli és az Unióba irányuló emberkereskedelmet, csak néhány ezret tesz ki a segítségben részesülő áldozatok száma” - nyilatkozta Cecilia Malmström, az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja. 'Az emberkereskedelem – függetlenül attól, hogy azt kényszermunkának vagy szexuális kizsákmányolásnak hívjuk – borzasztó bűntettnek minősül és leginkább modern rabszolgaságnak nevezhető. Számomra kulcsfontosságú az emberkereskedelem elleni küzdelem, amelynek során az összes cselekvési eszközt mozgósítanunk kell a megelőzés, a bűnüldözés és az áldozatvédelem érdekében.'

Az Európai Bizottságnak a 2010 márciusában előterjesztett, új uniós irányelvre vonatkozó javaslata is tükrözi, hogy szilárdan elkötelezett az emberkereskedelem elleni küzdelemben. Az új javaslat a tagállamok büntető anyagi jogának közelítésén kívül megfelelőbb védelmet és segítségnyújtást biztosít az áldozatok számára és fokozza a bűnmegelőzést. Az irányelv kiterjed az áldozatok büntetés alóli mentesítésének elvére olyan bűncselekmények vonatkozásában, amelyek elkövetésére az emberkereskedelem áldozatává válás közvetlen következményeként kényszerültek.

Az áldozatok megsegítése nem csak azért fontos, hogy magukon az áldozatokon segítsünk, hanem azért is, hogy megakadályozzuk, hogy mások is ugyanazon emberkereskedelmi hálózatok csapdájába essenek. Az emberkereskedelem áldozatai nem mindig mernek együttműködni a bűnüldöző hatóságokkal, ami megnehezíti az elkövetők leleplezését. Az áldozatok védelmét illetően ennélfogva számos okból is fontos a meglévő eszközök teljes kihasználása. A 2004/81/EK irányelv lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a nemzeti eljárások időtartamával összefüggő időtartamú tartózkodási engedélyt adjanak ki a nyomozóhatósággal való együttműködésért cserébe. Az Európai Bizottság a fenti irányelv végrehajtásáról szóló jelentésében ugyanakkor megállapítja, hogy míg az azonosított áldozatok száma egyes tagállamokban évente több százat vagy akár kétezernél is többet tesz ki, az irányelv alapján kiadott tartózkodási engedélyek száma ritkán haladja meg az évi húszat. Még ha az áldozatok egy része nem is felelne meg az irányelv feltételeinek (mert az EU-ból érkeznek), az azonosított áldozatok és a különleges tartózkodási engedélyt igénybe vevők közötti különbség figyelemreméltó.

A Bizottság az összes olyan esetet meg fogja vizsgálni, ahol problémák merültek fel az irányelv alkalmazását illetően. Az irányelv módosításainak szükségességét is mérlegelheti a Bizottság, ami az emberkereskedelem elleni küzdelem és az áldozatok védelmének fokozását eredményezheti. Ideértve annak lehetőségét, hogy az áldozat kiszolgáltatott helyzete alapján legyen kiadható ideiglenes tartózkodási engedély, és nem feltétlenül a hatáskörrel rendelkező hatóságokkal való együttműködésért cserébe. Az esetleges további módosítások között szerepelhet az áldozatoknak biztosított gondolkodási idő hosszának meghatározása; az áldozatokkal való bánásmód kereteinek erősítése, különösen a kiskorúak esetében, és az áldozatok jogaikról való tájékoztatására vonatkozó kötelezettség megerősítése.

OrientPress Hírügynökség
  • Szarvas József: El kell vállalni a feladatot!
    Van jó pár olyan gondolatom, kérdésem, amely egy színészi pályára készülő fiatal számára izgalmas lehet. Most a diákokkal együtt magam is pályakezdő leszek. Több mint negyven magam mögött hagyott évaddal.
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Eleven és gazdagodó a nemzeti hagyomány
    Mind a hungarikumokkal, mind a folkTrend! mozgalommal azt mutatjuk be, hogy milyen ma a magyar és milyen lehetne. Tehát nem kell leragadnunk ott, hogy milyen volt. Föl kell mutatnunk azt, hogy ez élő kultúra, sőt elevenebb is lehetne.
MTI Hírfelhasználó