Szülés után megváltozik az agy mérete?
Szülés után néhány hónappal a kismamák agyának mérete jelentősen megnövekedik - állítja egy friss tanulmány. A Yale kutatói szerint ennek az lehet az oka, hogy egyes hormonok működése csak hetekkel a szülés után indul be, és ezek a folyamatok hatással lehetnek az agyméretre is.
2010. október 28. 08:34

A szakemberek szerint a lejelentősebb növekedés azoknál a nőknél volt megfigyelhető, akik leginkább lelkesedtek kisbabájukért. Esetükben a középagy azon régióiban volt megfigyelhető a változás, amely az anyai motivációért, a jutalomközpont működéséért és az érzelmek feldolgozásáért felelős - írja a October issue of Behavioral Neuroscience.

Ezeknek az információknak a birtokában a szakemberek megállapították, hogy a vágy, hogy az újdonsült anyukák megfelelően ellássák gyermekeiket, csak kisebb mértékben ösztönösek. Nagy a valószínűsége, hogy ennek a viselkedésnek az agy növekedéséhez is köze van.

A felnőttek szürkeállománya jelentősebb mértékben csak akkor változik meg életük folyamán, ha sokat tanulnak, vagy ha valamilyen sérülés vagy baleset éri őket. Ez alól csupán a kismamák jelentenek kivételt: náluk az ösztrogén, oxitocin és prolaktin szintjének emelkedése miatt fordulhat elő ez a változás.

OrientPress Hírügynökség
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Közel 13 millió koronavírusos fertőzött van a világon
  A világon 12 878 325 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 568 541, a gyógyultaké pedig 7 092 815 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői adatai szerint.
 • Müller Cecília: A sárga, vagy vörös országokból érkező magyarokat a határon nem tesztelik
  Hasonló helyzet alakult ki, mint a koronavírus megjelenésekor, hogy elsősorban külföldről érkezők hurcolták be a vírust Magyarországra, ezért volt szükség a belépési szigorításokra. A kormány több csoportba sorolta a világ országait, amelyeket zöld, sárga és vörös színnel jelölt – aszerint, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a járvány súlyossága alapján.
 • Közeledik a Veszprém-Balaton piknik
  Szeptember 3-5. között rendezik meg a Veszprém-Balaton Filmpikniket, ahol az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti majd meg a közönség. Immár nyilvános, hogy mely vízparti és városi helyszíneken zajlik majd az esemény: Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Vár (Szentháromság tér) ad otthont a filmes rendezvénynek, míg Balatonfüreden a Balaton Moziban és a Tagore sétányon, óriás kivetítőn láthatják a filmbarátok a tavalyi filmtermés legjavát. Az ingyenes eseményre több ezer embert várnak a szervezők. A hangulatos szabadtéri és városi színhelyekkel szeretnének izgalmas közeget teremteni annak érdekében, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson. A Veszprém-Balaton Filmpiknik kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai programok és közönségtalálkozók színesítik majd.
MTI Hírfelhasználó