A kormány tartja a 3 százalékos hiánycélt
A kabinet tartja a 3 százalékos hiánycélt - számolt be a szerdai kormányülés döntéséről Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön.
2010. október 28. 19:30

A kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, a kormány szerdai ülésén döntött a jövő évi költségvetés alapvető tételeiről. A költségvetés véglegesítése folyamatban van, s azt a törvényben meghatározott időpont - október 31. - előtt benyújtják az Országgyűlésnek. A büdzsé sarokszámait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fogja ismertetni - tette hozzá Nagy. A kormányülésen döntés született arról is, hogy az ITD Hungary Zrt. január elsejétől Nemzeti Külgazdasági Hivatal néven, központi hivatalként folytatja tevékenységét.

Nagy Anna ezt a hatékonyság és az átláthatóság elvének érvényesülése mellett azzal a törekvéssel indokolta, hogy gazdasági társaságok ne láthassanak el állami közfeladatokat. Az új központi hivatal feladata az ITD-hez hasonlóan a befektetések és a kereskedelem fejlesztése lesz, tulajdonosi és felügyeleti jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja. A hivatal munkatársai kormánytisztviselőként látják el feladatukat. Az átalakítással jelentős költségcsökkentés érhető el - ismertette a kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva Nagy Anna arról is beszélt, hogy az állami vagyont képező épületek, létesítmények jogi és műszaki állapotának egységes felmérése, dokumentálása és nyilvántartásba foglalása céljából induló Országleltár projekt 4,8 milliárd forintos költségvetése sajtóhírektől eltérően nemcsak a légi fotózás, hanem a jogi és mérnöki munkák, valamint a helyszíni szemlék díját is magában foglalja. Hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárás szabályosan, két pályázó részvételével folyamatban van.

Az Index hírportál korábban arról számolt be, hogy a projekt első szakaszához kiírt pályázaton olyan feltételeket szabtak, amelyeket valószínűleg csak a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárának korábbi cége tud teljesíteni.

MTI nyomán
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó