Szorít a határidő Felsőzsolcán
Nem száradnak ki a falak - panaszkodnak az árvíz sújtotta Felsőzsolcán az állami pénzből építkező emberek, márpedig a hónap végéig el kell készülni a házakkal, különben vissza kell fizetni az állami támogatást. A kormányszóvivő szerint minden ház időben elkészül.
2010. október 29. 15:55

Elvileg október 31-re kell befejezni az építkezést az árvízkárosult településeken, az ünnep miatt azonban november 2-a a tényleges határidő. A feszített tempót azért kell tartani, hogy senkitől ne vonják el az állami támogatást. Sokan ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy nem tudnak kiszáradni a falak, ezért attól tartanak, hogy nem kapnak használatba vételi engedélyt. A dokumentumhoz egyébként az szükséges, hogy egy szobának legyen burkolata, lehessen használni a konyhát és a fürdőszobát.

Felsőzsolca főépítésze, Rudolf Mihály az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: aki november másodikán bejelenti, hogy elkészült a háza, gyakorlatilag teljesítette az állami támogatáshoz szükséges feltételeket. „Ezután indul a használatbavételi engedély kiadása, és ez a kéthetes jogi eljárás belefér a határidőbe” – tette hozzá. A száradással kapcsolatban a főépítész úgy fogalmazott: kérte a kivitelezőket, hogy a munkák közben is használjanak párátlanítót.

A kormányszóvivő, Nagy Anna is bízik abban, hogy mindenki megkapja a használatbavételi engedélyt. „Minden ház meglesz időben” – mondta a Krónikának.

Csaknem kétszáz ház ment tönkre Felsőzsolcán, de az idő rövidsége miatt 74-en kezdtek építkezni. A többiek vásároltak, vagy lemondtak az állami támogatásról és inkább elfogadták azt a pénzt, amit a biztosító adott. A legújabb adatok szerint a 74 háznak körülbelül a harmadát jelentették készre, és kettőnek adtak ki jogerős használatbavételi engedélyt. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint a következő időszakban naponta öt-hat házra is kiadhatják a jogerős használatbavételi engedélyt.

Magyar Rádió nyomán
MTI Hírfelhasználó