Iszapkatasztrófa: Kitálal a Mal-tulajdonos
Reagált a Mal Zrt. tulajdonosa a Heti Válaszban megjelent Salakos alakok című cikkre. A válasz a hetivalasz.hu-n olvasható.
2010. október 31. 12:17

Reagált a Mal Zrt. tulajdonosa a Heti Válasz október 21-ei számában megjelent Salakos alakok című cikkre, melyben a lap beszámolt arról, hogy egy eddig nem ismert hatósági dokumentum teljesen új megvilágításba helyezte a kolontári gátszakadást.

A lap birtokában lévő irat 1993-ban leszögezte, hogy az akkor épülő tározó alapozása "ismeretlen minőségű" salakból készült. Egy 1999-es jelentés pedig a Mal Zrt. résztulajdonosává vált Bakonyi Árpád felelősségre vonását javasolta - amiért az állam képviselőjeként anno éppen ő adott túl az ajkai cégen.

Tolnai Lajos levelét alább olvashatja:

"Heti Válasz, október 21. számának Salakos alakok című cikkükben foglalkoztak az Ajkai Alumínium Kft. magánosításának körülményeivel. Szeretném pontosítani, s egyben új megvilágításba helyezni az önök által közölteket.

Az Ajkai Alumínium Kft. a kilencvenes években súlyosan veszteséges volt (ez az összeg a négymilliárd forintot is meghaladta). Emellett versenyképtelen timföldet gyártott, amit csak elavult kohókban lehetett felhasználni. Az eladó a céget nemzetközi pályázaton kívánta értékesíteni: az első forduló érvénytelen volt, a vállalkozás senkit nem érdekelt.

A második fordulóra négy érdeklődő volt, végül két ajánlat érkezett. A Norsk Hydrohoz tartozó HYDRO Aluminium S.A. norvég-szlovák konzorciális ajánlatával szemben az Inotai Aluminium Kft. ajánlata nyert. A tízmilliós vételár kiemelése rosszindulatú csúsztatás, mert a vevő átvállalt és kifizetett 430 millió forintnyi leányvállalati, váltó- és szállítói tartozást - azaz 440 millió forint volt a vételár. Vállaltuk a tízéves működtetést, a magyar bauxit felhasználását. Bár nem vállaltuk, a balkáni forrásokat is megszereztük, hiszen a hazai bauxit sem minőségben, sem volumenben nem tette volna lehetővé a működtetést. Vállaltuk, hogy öt évig 900 főt foglalkoztatunk, szemben a vetélytárs 600 fős vállalásával - ma Ajkán 1100 dolgozónk van.

Vállaltuk azt is, hogy elhárítjuk az örökölt környezeti károkat (a nagynevű amerikai cég, az ERM auditja, a zöldhatósággal egyeztetett többéves program alapján); ezt 3,6 milliárd forint értékben teljesítettük. Ha 300 ember ötéves keresetének teljes költségét is beleszámítjuk, úgy ajánlatunk a versenytárshoz képest meghaladta a hétmilliárd forintot. Ez az összeg ma a kétszeresét éri.

De milyen céget is vettünk meg? Igazgatósági elnökként jól emlékszem, a meglátogatott vevők először nem hitték el a megbízhatatlan, hullámzó teljesítményű cégről, hogy megváltozik. De megváltozott. Ötmilliárd forint fejlesztési ráfordítással, magyar tudással Ajkán precipitált hidrát kapacitást teremtettünk - a termék piaca a válság alatt is négy-hat százalékkal nőtt.

Kifejlesztettük a Silkemnél a legjobb minőségű tűzálló anyagokhoz szükséges tabulártimföld-gyártást. Különleges nátronszegény tabulártimföldeink az Egyesült Államok hadiiparában beszállítói pozíciót szereztek - e termékeket Európában rajtunk kívül csak három német cég tudja gyártani.

Az öntészetiötvözet-gyártásban Magyarországon az elsők között vagyunk. Hosszú távú szerződéssel készülünk a nagy autóipari fejlesztések (Audi, Opel, Mercedes) öntvénypiaci igényeire. Mindösszesen nyolcmilliárd értékű beruházást hajtottunk végre. Egy másik hungaricum példájával szeretném szemléltetni eredményeinket. Mintha valaki a kilencvenes évek elején megvette volna az akkori magyar autóbuszgyártó-kapacitást, és mondjuk a MAN vagy a Volvo színvonalára emelte volna. Úgy, hogy az európai piacon 13 százalékos részesedést ért volna el.

Büszkék vagyunk a boszniai Jajcéban található bauxitbányánkra, ahol a foglalkoztatott 180 ember értékeli a biztos piac előnyeit. Csíkszeredai gyárunkban 45 fő megélhetése biztosított, Várpalotán pedig ipari parkot hoztunk létre.

Szlovén gyárunk már 2001 óta 170 főt foglalkoztat. A cég bizonyára nem lenne a Mal-csoport tagja, ha az akkori és a mostani magyar miniszterelnök (aki már akkor hitt a magyar vállalatok terjeszkedésének fontosságában) nem vetette volna fel a Mal pályázatát az azóta elhunyt partnerének. Abban az országban a külföldiek ritkán nyernek a hazaiakkal szemben.

Már csak egy kérdés marad: mennyit ér a Mal? Most, hogy a gyár újraindult, a nullánál bizonyára többet. De a médiában zajló hallható számháború, a repkedő tízmilliárdok, amit a közvélemény nagy része úgy képzel el, hogy néhány ember a zsebében ennyi pénzzel szaladgál - mindez képtelenség. Már csak azért is, mert a céget banki hitelek, biztosítékrendszer is terheli. Csak egy működő gyár tud eleget tenni mind jogi, mind erkölcsi kötelezettségének.

Ebben a cégben van a tulajdonosok vagyona, akiknek a Gyurcsány-kormány érzéketlensége miatt 2006-ban be kellett zárni a kohót. Akiknek el kellett szenvedni a fémtőzsde és a leállítás többmilliárdos veszteségeit. Majd mire levegőhöz jutottak, jött a világválság 40 százalékos piaci omlása, de senkit nem bocsátottak el. Akik azonban jól tudják: 16 év munkája és semmi más nem számíthat akkor, amikor ilyen mérhetetlenül nagy az emberi szenvedés.

Tolnay Lajos Mal Zrt., elnök

hetivalasz.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó