Dolgozik a jogászcsoport Kolontáron
2010. november 3. 09:47

Megkezdte a munkát a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron, ahol a tárgyalások lezárása után, várhatóan csütörtökön folytatódik a sérült ingatlanok elbontása - tájékoztatott Muhoray Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő. A jogászok szerdán a polgármesteri hivatalban kezdik meg a kártalanítás választott módjára vonatkozó szerződések megkötését a lakosokkal, illetve íratják alá velük az erről szóló nyilatkozatot - mondta Muhoray Árpád. A kormány által felajánlott lehetőségek szerint az érintettek új ingatlanba költözhetnek, használt lakást vásárolhatnak vagy más településre költözhetnek.

A bontás csak az egyeztetések lezárását követően, a tervek szerint csütörtökön folytatódhat; Kolontáron 23 házra már kiadta a jegyző a bontási határozatot, további 12 tulajdonossal szerdán egyeztetnek. Devecserben 225 ingatlant javasoltak bontásra a Belügyminisztérium által megbízott kárfelmérő bizottság statikusokból és építészmérnökökből álló munkatársai, bontási határozatot még nem adott ki a jegyző.

A kármentesítés feladatairól szólva Takács Árpád kárhelyszíni parancsnok elmondta, hogy a belterületekről szerdán négyezer köbméter vörösiszapot kell még a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt új depóba szállítaniuk, ugyanennyi szennyező anyag elszállítását végezték el kedden. A munkát 55 teherautó és 130 egyéb munkagép segíti.

Takács Árpád arról is tájékoztatott, hogy Devecserben a már megtisztított területeken szerdán kezdik meg a fúrt és ásott kutak ellenőrzését, a lakóházakat egyenként újra végigjárják, s ha szükséges, gipsszel újra felszórják azok udvarát. Közlése szerint naponta két-három megromlott állapotú házat kell megtámasztaniuk a tűzoltóknak, hogy megakadályozzák azok összedőlését.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó