Devecser: hosszú hónapokra rendezkedik be az operatív törzs
Hétfő reggeltől új helyszínen, hosszú hónapokra berendezkedve, az újjáépítés végéig működik a vörösiszappal elöntött térségben az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ, amelynek informatikai kialakítását estig elvégzik – mondta Benkovics Zoltán dandártábornok vasárnap reggel Devecserben.
2010. november 7. 11:29

A kárfelszámolást irányító operatív törzs eddig a katasztrófavédelem autóbuszában dolgozott, és előbb Kolontáron, majd a devecseri polgármesteri hivatal elől koordinálta a már öt hete zajló, és a közvetlen lakókörnyezetekben a hétvégére befejeződött kárfelszámolási munkálatokat. Az új parancsnoksági helyszín ezentúl Devecserben panzióban lesz, amely a vörösiszap-katasztrófa miatt kiürült. Az épületet már kitakarították, és az informatikai, távközlési hálózat kiépítésén jelenleg is dolgoznak a szakemberek. A számítógépeket központi hálózatba kötik, így közvetlen kapcsolatban lesznek a kormánnyal és az illetékes szaktárcákkal, valamint az újjáépítéshez és a lakosság ellátásához szükséges központi adatbázissal.

A feladatokat irányító parancsnok elmondta: az új felépítés szerint működő Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központnak lesz egy operatív törzse, amely a munkafolyamatot koordinálja, és arról a katasztrófavédelmi kormánybiztosnak napi jelentéseket tesz. Benkovics hozzátette: a jogi csoportnak valamennyi károsulttal és a megsérült ingatlanok összes tulajdonosával fel kell vennie a kapcsolatot, nyilatkozatokat kell begyűjteniük, hogy miként tervezik jövőjüket, akarnak-e Devecserben maradni, vagy más cserelakásra tartanak igényt. A bontásra ítélt házak megsemmisítéséhez hozzájárulási nyilatkozatot kell kérniük, és a jogi csoportnak kell minden szükséges szerződést, jogi eljárást lebonyolítania. Az egyénenkénti felmérés, nyilatkozattétel szerdán kezdődik, és ha megvan minden dokumentum, akkor kezdhetnek a bontáshoz.

Az eddigi felmérések szerint Devecserben 225 házat kell eldózerolni, míg Kolontáron 21, Somlóvásárhelyen két ház vár bontásra. A logisztikai csoport a koordinációs központ működését biztosítja, gondoskodik az adományok raktározásáról, elosztásáról, az újjáépítési csoport pedig a lakóházak építését koordinálja. Az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítéséről és a helyreállításról szombaton hatályba lépett kormányhatározat szerint a helyreállítási és újjáépítési munkák határideje 2011. június 30.

Folyamatosan mossák Devecser utcáit

Folyamatosan mossák és locsolják a vörösiszappal öt hete elöntött, az átmenő forgalom elől lezárt Devecser utcáit; a kárfelszámoláson kevés munkagép dolgozik, mert a közvetlen lakókörnyezet kitakarításával már végeztek – tapasztalta az MTI tudósítója a településen járva vasárnap délelőtt. Benkovics Zoltán dandártábornok, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ helyszíni parancsnoka elmondta, Devecserben 232 ember dolgozott szombaton a kármentesítés utómunkálatain. A katasztrófavédelem 47 szakembere, a honvédség és a rendőrség 147 tagja, valamint 38 önkéntes tevékenykedett, és 210 technikai eszköz állt rendelkezésre. Vasárnap a gépek egy részén karbantartási munkákat végeznek, míg a többi jármű a Devecser belvárosát elkerülő földút, illetve az október 4-én megsérült zagytározó közelében lévő törmelékszállító út kialakításán dolgozik. A vörösiszappal szennyezett földet már csak a kastélykert és a vasútállomás környékén lévő területről kell elszállítani.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó