Fáklyás felvonulást tartottak a szabad szülésért és Gerébért
A Szülők a Szabad Szülésért Egyesület és a Születésház Egyesület fáklyás felvonulást tartott hétfő délután, amely a budapesti Roosevelt térről indult és Semmelweis Ignác tabáni szülőházához érkezett. A békés demonstráción több ezren vettek részt.
2010. november 8. 22:31

A felvonulást a civilek azért szervezték, mert Dr. Geréb Ágnes előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról további 60 napra hétfőn döntött a bíróság. Így, sajnos, a kettős mércét a kórházi és otthoni esetek megítélésében tovább alkalmazzák. Geréb Ágnes az első magyar szülész-nőgyógyász, aki előzetesben van. 2000 és 2009 között 21 877[1] gyermek halt meg a kórházban születettek közül és 1990 és 2008 között 240[2] nő halt meg a szülés közben fellépő komplikációk következtében a kórházakban - olvasható a szervezők sajtóközleményében.

A szülés helyszínének és módjának megválasztása alapvető alkotmányos emberi jog, de e jog gyakorlására ma Magyarországon nincs lehetőség – hangsúlyozta Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület (SZASZ) szóvivője. „Geréb Ágnes börtönben van, a bábáink megfélemlítve ülnek otthon, miközben a Facebook-on már több ezrekhez eljutott az a felhívás, hogy mit tegyünk, ha otthon akarunk szülni. Hogy hívjunk mentőt a kitolási szakban, biztos, ami biztos. Ez életveszély. A Magyar Köztársaság nem veszélyeztetheti az otthonszülést választó nők és gyermekeik életét azzal, hogy üldözi a bábákat.” – folytatta a szóvivő.

A séta végállomása azért Semmelweis Ignác háza volt, mert ő Gerébhez hasonlóan szélmalomharcot vívott az akkori hivatalos tudományos világgal, kinevették, megvetették, üldözték, majd elmebetegnek titulálták. Később rehabilitálták, tanait elfogadták, sőt egyetemet neveztek el róla.

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület szóvivője a demonstráción kiáltványt olvasott fel, amelyben kéréssel fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország Miniszterelnökéhez, hogy kormánya sürgősen rendezze az otthonszülés ügyét, és hogy engedjék szabadon Geréb Ágnest, „minden ezredik magyar állampolgár bábáját.”.

További részletek a kiáltványból:


„Haragszunk, mert a Magyar Köztársaság igazságszolgáltatási intézményei modernkori boszorkányüldözésben vesznek részt. Ez az ügy a magyar demokrácia szégyenfoltjaként vonul be a történelembe.”

„Dühösek vagyunk, bár tudjuk, hogy ez az ügy nem dr. Geréb Ágnes ellen irányul elsősorban, ő csak egy eszköz, amivel kordában akarják tartani azokat a kórházakban dolgozó szakembereket, akik szintén változást akarnak, a szülészeti ellátás reformját követelik, de nem merik hallatni a hangjukat, mert előttük az intő példa, dr. Geréb Ágnes bebörtönzése.”

„Rendet szeretnénk. Éppen úgy, mint a jelenlegi kormány. Ezért kérjük Orbán Viktort, a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, Segítsen nekünk, hiszen céljaink egyeznek:

 • Nem tűrjük tovább, hogy a szülés-születés kérdése, ami egy nemzet életében a legfontosabb események egyike, azon múljon, hogy sok milliárdot profitáló szülészeti- és gyógyszeripari lobbi hogyan befolyásolja annak alakulását
 • Nem tűrjük tovább, hogy azok a szakmai csoportok, amelyek orvosi esküjükhöz méltatlanul nem a születendő gyermekek és szülő nők biztonságát tartják elsődlegesnek, hanem minden lehetséges módon akadályozzák a háborítatlan, biztonságos szülés gyakorlatának elterjedését, szégyent hozva ezzel Semmelweis Ignác magyar orvos nevére.
 • Nem tűrjük tovább, hogy meghurcolják, gyalázzák, jogtalan és igazságtalan eljárásoknak vessék alá, majd börtönben alázzák azt a szakembert, akinek több ezer otthonszülő nő köszönheti a háborítatlan szülését, és több százezer kórházban szülő nő köszönheti, hogy ma már evidencia, hogy a gyermekük apja mellettük lehessen a szülésnél[3].


[1]
Forrás: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html, innen a nepmozg_p.xlselnevezésű fi le-t használtuk.

Csecsemőhalandóság = a születéstől 1 éves korig bekövetkezett halálozások éves száma

[2] Forrás: http://hawk.eski.hu/IMEA/Report/ReportQueryTable.jsp?report=HFA&indicatorId0=10017&everyTh ing=Yes

[3]  Dr. Geréb Ágnest 1977-ben azért hurcolták meg, mert apákat engedett be a szülőszobába és nem követte például azt a protokollt, hogy kiszíjazza a szülő nők lábát. Emelett hálapénzt sem fogadott el.

gondola
 • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
  Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
 • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
  A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
 • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó