Gyurcsány: nincs semmilyen sukorói e-mail
Gyurcsány Ferencnek tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt, nincs olyan e-mail, amelyre Budai Gyula kormánybiztos célzott. A volt kormányfő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában ugyanakkor azt is mondta, hogy ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy indul eljárás ellene. Szerinte az ügyészség egy része hajlandó a Fidesz politikai elvárásait teljesíteni. Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy nincsenek pártelnöki ambíciói. A Demokratikus Koalíció platformjának megalakítója a látszatát is el szeretné kerülni annak, hogy rossz ízű hatalmi vetélkedés zajlana a szocialista párton belül.
2010. november 9. 15:09

A napokban Demokratikus Koalíció néven új platformot indított az MSZP-n belül Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában azt mondta, nincsenek pártelnöki ambíciói, a pártvezetésnek 2012-ig van felhatalmazása, és még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy az MSZP-n belül valamiféle rosszízű hatalmi vetélkedés zajlik. Célja viszont, hogy egy olyan erős nagy balközép párt jöjjön létre, amely le tudja váltani a mai kormányt, és ezért sokat meg is tenne.

Gyurcsány úgy látja, legalább három dolgot kell megváltoztatni ahhoz, hogy a Fidesszel szemben álló demokratikus Magyarország egy közös politikai platformra helyezkedve egy közös nagy pártot tudjon létrehozni. A politikus hangsúlyozta: nem egy újonnan alapított pártban, hanem egy új MSZP-ben gondolkodik, amelyik képes nyitni egyszerre középre, más ügyekben balra, és képes egy nagy erkölcsi kulturális fordulatra, illetve egy komoly szervezeti-irányítási változásra is.

A változás irányáról szólva Gyurcsány - Orbán Viktort idézve - úgy vélte, a hagyományos bal- és jobboldali receptek ideje mostanra lejárt. Csak annyit mondani, hogy menjünk balra, semmit nem jelent, hiszen mit kezdünk azzal a helyzettel, hogy a kormány ma olyan módon államosít, és olyan módon teszi kétségessé a tulajdonhoz fűződő biztonságot, alkotmányos jogokat, amit húsz évvel ezelőtt már a baloldaliak sem mertek megcsinálni - tette fel a kérdést a szocialista politikus.

A felvetésre, hogy mennyiben érzi felelősnek magát a választási vereségért, Gyurcsány azt mondta, a kudarcban része van az MSZP vezetésének, személy szerint neki is, ezért is húzódott háttérbe. Nem tagja az elnökségnek, nincs semmilyen komoly választott funkciója, de teszi azt, amit szerinte tennie kell, hogy létrejöhessen és szervezett formában dolgozhasson egy széles baloldali közösség. Mint mondta, a platformjához eddig közel négyezren csatlakoztak, közülük körülbelül ezer párttag.

A sukorói telekcsere ügyéről szólva Gyurcsány hangsúlyozta: tiszta a lelkiismerete, de ha Orbán Viktoron és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoson múlik, biztosan kérik majd mentelmi jogának felfüggesztését. Politikai riválisai azonban rosszul számolnak, ha azt gondolják, hogy ezzel meg tudják őt félemlíteni, Orbán Viktor gyávaságát ebben az ügyben nem leplezheti hajtóvadászattal - mondta a volt kormányfő, aki úgy látja, a magyar igazságszolgáltatás, az ügyészség egy része szívesen teljesít pártutasítást, úgy viselkedik, mintha nem az alkotmányra tenne esküt, hanem a Fidesz alapszabályára.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MR Online-nak nem kívánta kommentálni a volt miniszterelnök szavait.

Magyar Rádió nyomán
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó