Már Devecserben egyeztetnek a kárenyhítésről
Devecserben folytatja a munkát a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport, miután kedden Kolontáron befejezték a lakossággal folytatott egyeztetést – közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka szerdán.
2010. november 10. 13:37

Benkovics Zoltán dandártábornok elmondta, hogy tizennyolc családot hívtak meg hivatalos levélben szerdára a fél 9 óta tartó egyeztetésre, amelynek során a kárenyhítés választott módjáról nyilatkoznak a vörösiszapömlés által sújtott devecseri ingatlanok tulajdonosai.

Hozzátette: a 272 sérült ingatlanból 225 házat javasolt bontásra a kárfelmérő bizottság Devecserben, az egyeztetések várhatóan két hétig is eltartanak. Az érintettek a kormány által felajánlott lehetőségek szerint új ingatlanba költözhetnek vagy használt lakást vásárolhatnak Devecserben, illetve az ország más településére költözhetnek.

A kármentesítés feladatairól szólva Benkovics Zoltán elmondta, hogy a Devecser–Kolontár–Ajka útvonalon folyamatosan tisztítják az utakat és a vízelvezető árkokat. A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt lerakóhelyhez vezető út javítása szerdán befejeződik, csütörtökön kezdik meg a bontási törmelék elszállítását az új elkerülő úton Kolontárról, ahol eddig deponálták a veszélyes hulladékot.

A parancsnok hozzátette, hogy Somlóvásárhelyen folytatják a vörösiszap összegyűjtését és elszállítását az elöntött 37 belterületi ingatlan kertjéből.

Benkovics Zoltán arról is tájékoztatott, hogy megkezdődik az új kolontári védőgát kivitelezése, a nyomvonalat vasárnap jelölték ki a szakemberek. A már megépült gáthoz hasonló paraméterű védmű építési költsége mintegy félmilliárd forint lesz, a védőgátat a sérült tározót üzemeltető cégnek, a Mal Zrt.-nek kell kiviteleznie, vagy az összeget a cégnek kell állnia. Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy az iszap egy esetleges, újabb kitörés esetén elöntse Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalékvizeket és azokat szabályozott medrekben kiengedi.

A külterületek mentesítéséről szólva a parancsnok elmondta, hogy Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja szerdán egyeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) a további feladatokról.

MTI nyomán
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó