Hogyan isznak a macskák?
A macskatartókat és a tudósokat is régóta foglalkoztatja az, hogy hogyan képesek a macskák olyan elegánsan belefetyelni mindenféle folyadékot, hogy egyetlen cseppet sem pazarolnak el. Most egy nagysebességű kamera és egy házimacska segítségével sikerült fényt deríteni a titokra.
2010. november 14. 08:35

Kiderült, hogy a macskák a nyelvük segítségével olyan óvatosan tudnak belenyúlni a folyadékba, hogy nem törik meg annak felszínét. A Science című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók kifejtik: ez nagyban különbözik a kutyák ivási szokásaitól, akik szertelenül és gyorsan lefetyelik a vizet annak érdekében, hogy minél hamarabb olthassák a szomjukat.

A tudóscsapat szerint a macskák azonban inkább a lassabb és bonyolultabb módszert választották annak érdekében, hogy ne fröcsköljék szét a vizet és tiszták maradhassanak.

A macskák technikája egyedülálló az élővilágban. Míg ugyanis az emberek, a lovak vagy a juhok felszívják a folyadékot, a kutyák pedig hosszú nyelvükkel csésze-szerű alakzatot formálnak ivás közben, addig a macskák tökélyre fejlesztették ezt a folyamatot. A nyelvüket ugyanis nem előre hajlítják, hanem hátra, és csak nagyon óvatosan érintik meg a folyadék felszínét, így egy folyadékoszlopot képeznek a felszín és az ajkuk között, amelynek egy része a szájukban landol.

OrientPress Hírügynökség
MTI Hírfelhasználó