Az adóváltozások átrendezhetik a befektetési piacot
A jövő évi adócsomag-tervezet alapján olyan módosulásokkal kell számolni, amelyek befolyásolhatják a hazai befektetési piac szerkezetét.
2010. november 15. 16:24

Ezek a változások egyik legfontosabb következménye az lehet, hogy tovább erősödhet a lakossági megtakarítási hajlandóság, amelyre mind az egyéni háztartások, mind makrogazdaság szintjén nagy szükség van. Gyakorlatilag a recesszió kezdetéig éveken keresztül az eladósodás volt a trend, és csak a válság sokkja óta kezdődött meg a megtakarítások növekedése. Ez azonban az eladósodásnál jóval lassúbb folyamat, így fontos, hogy a pozitív trend előre láthatóan a következő években folytatódhat – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Csökkenő intézményi befektetések

„A magánnyugdíjpénztári befizetéseket érintő változások miatt várhatóan jövőre nem gyarapszik a pénztárak által kezelt vagyon mértéke. Ez egyrészt közvetlenül is hatással lesz a hazai tőzsdére, mivel kiesik az általuk befektetett vagyon egy része, ami már önmagában is rontja a hazai részvénypiac teljesítményét. Másrészt, mivel tipikusan az intézményi befektetők azok, akik a kockázatosabb, ugyanakkor hosszabb távon magasabb hozammal kecsegtető, újonnan bevezetett cégekbe fektetni tudnak, ezért az intézményi befektetések csökkenése elsősorban ezeknek a cégeknek a pozícióit gyengítheti” – mondta el a szakember.

Növekvő egyéni megtakarítások

„Az szja jövőre tervezett, 16%-ra történő csökkentése miatt várhatóan növekedhetnek a háztartások megtakarításai, aminek egy része az egyéni befektetések növekedését szolgálhatja” – véli Horváth István.

2011-től módosul több befektetési eszközre vonatkozó adózási szabályozás: 30%-ról 20%-ra mérséklődik az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, illetve a nyesz, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegek után járó adójóváírás mértéke. „A magánnyugdíjpénztárak körüli bizonytalanságok miatt azonban  a csökkenő kedvezmény ellenére is ezeknek a megtakarítási formáknak a felfutására számítunk, hiszen bizonytalan gazdasági környezetben felértékelődnek a hosszú távon biztos befektetési lehetőségek” – mondta el a szakember.

Bár már idén július 1-jétől életbe lépett, de hatását várhatóan igazán 2011-től fogja éreztetni az a törvénymódosítás, miszerint az egyenes ági rokonok illetékmentesen örökölhetnek. Befektetési szempontból ez azért fontos, mert korábban a befektetési alapokat öröklés esetén 15-40% közötti örökösödési adó terhelte. A módosítást követően az egyenes ági leszármazottak számára – a befektetési biztosításokhoz, az ún. unit-linked termékekhez hasonlóan – nem kell a továbbiakban az örökösödési adóval számolni, ami még vonzóbbá teheti a befektetési alapokat.

Mindezen változásokat egybevéve az látjuk, hogy 2011-ben várhatóan csökkenni fog a hazai tőzsde teljesítménye, miközben növekedhet a háztartások megtakarításainak mértéke és jelentősége. A változó jogszabályi környezet hatására fokozódó bizonytalanság miatt pedig kiemelt szerephez juthatnak a hosszú távon biztos, szja és kamatadó előnyöket hordozó megtakarítási lehetőségek.

K&H Alapkezelő
MTI Hírfelhasználó