GKI-vezér: Kétszámjegyű gázáremelés várható
A földgázt importáljuk, aminek van egy alap költsége. Az országba érkezett gáz keresztül megy az egyes szolgáltatók rendszerén. Ennek szintén díja van. A nagykereskedők az így meghatározott árat megemelik saját árfolyamveszteségükkel, valamint belső költségeik összegével. A gáz így szállna tovább, de útközben még megemelkedik az ÁFÁ-val is, mire eljut a háztartásokba. Ezek alapján kétszámjegyű gázáremelést prognosztizálhatunk Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója szerint.
2010. november 17. 18:47

Hegedűs Miklós a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatójának számításai alapján kiderül, miért is fizetünk olyan sokat a fűtésért. Az import földgáz beszerzési költsége áprilisban még 71 forint volt, jelenleg 77 és 78 forint között mozog köbmétere. Tehát már csak az import ár drágulásával is adódik körülbelül 6 forintos árkülönbség. Ebben természetesen nincs benne a határtól a közvetlen fogyasztóig való eljuttatás költsége. Ha azt is belekalkuláljuk, az emelésekkel együtt 119 forintnál járunk már. Erre még az ÁFA összege is rákerül és rögtön 148 forintról beszélünk – elemez Hegedűs.

A probléma az, hogy amikor az energiaár moratórium érvényben volt, akkor a dollár árfolyam erősen ingadozott és a beszerzési dollár ár nagyon különböző volt. Ezért a nagykereskedőknek időközben jóval többet kellett fizetniük. Ezáltal jelentős veszteségük halmozódott föl, hiszen a korábbi dollár árfolyamot nem tudták hasznosítani, a moratórium érvényessége végett. Ezenfelül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a belső költségeket sem, mint például a fejlesztésekre, tárolókapacitások növelésére fordított pénz. „Nehéz megmondani, hogy mekkora veszteséget halmoztak föl a kereskedők és milyen többletköltségek jelentkeztek, de ha az elmondottakat és a belső költségeket is figyelembe vesszük, akkor kétszámjegyű, 10-12 százalékos gázáremelésre is számíthatunk” – fejti ki véleményét a szakember.

A magyar földgáz beszerzés 80 százaléka import. A földgáz kiindulási árát az előző kilenc hónap tőzsdei árai határozzák meg, ezt negyedévre visszamenőleg a dollár-forint árfolyammal megszorozzák, ehhez adódik hozzá a már említett belső rendszerhasználati díj (amortizáció, stb), a szolgáltatók manipulációs költségei és az ÁFA összege. Természetesen a kormány biztosít bizonyos feltételek mellett gázár támogatást, de sajnos ez elenyésző.

Hegedűs szerint arra, hogy a minden hónapban megérkező számláinkon csökkenjen az összeg, nincs túl nagy esély. A hazai lakásállomány elavult, régi építésű, energiafogyasztás szempontjából nem hatékony. A nemzetközi viszonylatban három-négyszer annyit fizetünk, mint azokban a lakásokban, amelyek jó hőszigeteléssel épültek és korszerűek. Ahhoz, hogy ilyenné alakíthassuk lakásunkat, 3-4 millió forintot kellene beruházni minden tulajdonosnak. Ezt az emberek nagy többsége nyilvánvalóan nem engedheti meg magának. Átállhatunk a tüzifára is, ami az idősebb korosztály esetében elég körülményes – fejtegeti a problémát szakemberünk.

Tehát nincs megoldás arra, hogy a jövőben kevesebbet fizethessünk a fűtésért?
De van – mondja Hegedűs: aki milliomos az földhővel is fűthet, bár egy ilyen jellegű megoldás körülbelül annyiba kerül, mintha vennénk egy új lakást. Megtérülési ideje közel 50 év.

Létezik egy olyan támogatási projekt, amely azon vállalkozó szelleműeket támogatja, akik házuk, lakásuk építésekor az energiahatékonysági szempontokat figyelembe veszik és korszerűen építkeznek. Ők 3 millió forintig támogatást kaphatnak, de ez a megoldás is inkább a középosztály vagy a magasabb jövedelműek számára szól. Ezenkívül e támogatások inkább gesztus értékűek, nem lehet fedezni teljesen a beruházások költségeit – vélekedik Hegedűs.

A szélesebb közönség számára így még mindig nincs megoldás. Nagyjából 4 millió lakás van Magyarországon és nagyon sok középítmény. - Hosszú időnek kell eltelni ahhoz, hogy a magyar lakássállomány 10-20 százaléka korszerű, energiatakarékos legyen - zárja gondolatait a közgazdász.

OrientPress Hírügynökség
Címkék: