Halálra ítélték, mert megkérdezte mit tett Mohamed?
Nemzetközi online akciót hirdetett az AsiaNews hírügynökség a káromlásért halálra ítélt anya ítéletének visszavonásáért és a káromlásról szóló igazságtalan pakisztáni törvény módosításáért. A szerdai általános kihallgatás alkalmával XVI. Benedek pápa is szót emelt Asia Bibi teljes szabadságának visszaadása érdekében.
2010. november 19. 08:35

Pakisztánban november 7-én Mohamed próféta káromlásáért halálra ítélték Asia Bibit. 2009-ben a mezőgazdasági munkásként dolgozó anyának muzulmán munkatársnői nem engedték, hogy vizet hozzon, mondván, hogy mivel nem muzulmán, érintése tisztátalanná tenné a vizet. Később megpróbálták rávenni, hogy tagadja meg hitét. A szóváltás közben Asia Bibi megjegyezte, hogy Jézus meghalt a kereszten az emberek bűneiért, és megkérdezte, hogy Mohamed vajon mit tett értük. Az asszonyok a helyi imámnak panaszkodtak (egyikük az imám felesége), aki rendőrségi feljelentést tett Asia Bibi ellen. Az asszonyt megverték, letartóztatták, és majdnem egy évvel a sértő szavak elhangzása után kötél általi halálra ítélték.

Bibi férje, Ashiq Masih az AsiaNews-nak elmondta: a lahore-i legfelsőbb bíróságnál fellebbez az ítélet ellen. Az asszony életéért kampány indult Olaszországban (Tv2000), Pakisztánban, Indiában és az Egyesült Államokban is. Az AsiaNews által kezdeményezett nemzetközi petíció Asia Bibi halálbüntetésének visszavonását kéri Asif Zardari elnöktől, és egyben arra kéri az elnököt, változtassa meg a káromlásról szóló igazságtalan törvényt, amely számos ártatlan áldozatot követel és lehetetlenné teszi az országban a békés egymás mellett élést. A petícióhoz e-mail küldéssel lehet csatlakozni. Az e-maileket  saját – angol nyelvű – üzenettel vagy üresen (esetleg a tárgyban megjelölve: "For the life of Asia Bibi") a következő címre lehet küldeni: salviamoasiabibi[kukac]asianews.it (vagy közvetlenül a pakisztáni elnöknek címezve: publicmail[kukac]president.gov.pk)

A mai általános kihallgatás alkalmával XVI. Benedek pápa is szót emelt Asia Bibi teljes szabadságának visszaadása érdekében. Mint mondta, „a nemzetközi közösség nagy aggodalommal figyeli a pakisztáni keresztények nehéz helyzetét, akik gyakran válnak erőszakos cselekmények és diszkrimináció áldozataivá." A Szentatya „lelki közelségéről" biztosította Asia Bibit és családját. „Imádkozom azokért, akik hasonló helyzetbe kerültek, hogy tiszteletben tartsák emberi méltóságukat  és alapvető jogaikat" – idézi XVI. Benedek szavait az AsiaNews.

Magyar Kurír
  • Párizs elesett? - Külföldre vagy vidékre menekül a francia középosztály
    Egyre több iskolázott, középosztálybeli francia költözik külföldre vagy vidékre a migránsok jelentette veszélyek miatt. „Biztonságról szó sincs, még a rendőrök esetében sem” – jelentette ki Laurent Obertone francia oknyomozó újságíró a Kossuth Rádiónak adott interjúban.
  • Tisztifőorvos: átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció
    Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.
  • Az amerikai Zirc
    Kevéssé ismert a város magyar büszkesége, a Zircről indult ciszterci atyák által 1956-ban alapított Our Lady of Dallas apátság, ahonnan a sajnos egyre inkább fogyatkozó magyar alapító atyák egyik kiválóságának gyászhíre indított az amerikai magyar emigráció e sikertörténetének felelevenítésére.
MTI Hírfelhasználó