Pintér: A kormány megtéríti a lakosság minden veszteségét
A kormány a lakosság valamennyi vörösiszap-katasztrófa által okozott veszteségét megtéríti, így jövő év július végére Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen is visszatérhet az élet az eredeti medrébe - mondta a belügyminiszter pénteken, az érintett települések polgármestereivel való egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Ugyanitt Pintér Sándor leszögezte: nincs egészségügyi veszély az iszapkatasztrófa sújtotta területen.
2010. november 19. 16:49

Pintér Sándor hangsúlyozta: a kabinet korábban hozott rendeleteiben már döntött arról, hogy az ingatlanokban, az ingóságokban, illetve a kül- és mezőgazdasági területekben esett károkat is felmérik, és a veszteséget maradéktalanul megtérítik.

Kiemelte: a legfrissebb összesítés szerint összesen mintegy 55 milliárd forintos kár keletkezett a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. (Mal) zagytározójából kiömlött vörösiszap következtében. A kormány eddig 4 milliárd 87 millió forintot fordított a vészhelyzet mielőbbi elhárítására.

Nem áll fenn egészségügyi veszély a katasztrófa helyszínén

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeken biztosan nem állnak fent azok az egészségügyi veszélyek, amelyekről az elmúlt napok "felelőtlen nyilatkozatai" szóltak.

A tárcavezető pénteken, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestereivel való egyeztetése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a lakók megnyugtatása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia munkatársaival ismételten megvizsgálják a leginkább szennyezett területeket, továbbá egy egészségügyi központot is felállítanak, ahol valamennyi önként jelentkező egészségügyi állapotát kivizsgálják.

A kormány egész Európában elismerést kiváltó ütemben dolgozik a katasztrófa utáni helyreállításon, és ebből semmilyen "elítélendő politikai érdek" miatt sem tudják kizökkenteni - fűzte hozzá Pintér Sándor.

MTI nyomán
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó