Rendkívüli ülést tart az ENSZ
Rendkívüli tanácskozásra készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a Dél-Korea ellen kedden intézett észak-koreai tüzérségi támadás miatt – közölte egy francia diplomata.
2010. november 23. 16:23

Az ülést már szervezik, várhatóan még kedden vagy szerdán megtartják. A forrás hozzátette: Franciaország támogatja, hogy a BT rendkívüli ülést tartson az ügyben. A testületben állandó tagsággal bíró Egyesült Államok, Oroszország és Kína már elítélte a támadást, vagy legalábbis komoly aggodalommal nyilatkozott az incidensről, amelyben két dél-koreai katona meghalt, 15 katona és három civil megsebesült. Hozzájuk csatlakozott Michele Alliot-Marie francia külügyminiszter, arra szólítva fel Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a provokációval, és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely tovább élezheti a feszültséget a térségben.

Észak-Korea a fennmaradásáért küzd, és egyáltalán nem számítanak az emberi áldozatok, sem az eszközök – mondta Nógrádi. A szakértő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Észak-Korea több tucatnyi ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, ahol számos épület lángba borult. A tüzet Dél-Korea viszonozta. Legkevesebb két dél-koreai katona életét vesztette. Nógrádi elmondta: Észak-Korea a világ egyik legszerencsétlenebb helyzetben lévő országa; jelenleg mintegy 200 ezer ember van rács mögött politikai okokból, és rendszeresek a nyilvános kivégzések. Az észak-koreai vezetés egyik legfőbb célja, hogy bármi áron megakadályozza a ketté szakadt ország újbóli egyesülését. Célja elérése érdekében állandóan provokálja déli szomszédját, mert tudja, hogy a régió vezető hatalmának, Kínának még 20-25 békés évre van szüksége, hogy valóban világhatalommá váljon.

Ehhez az eszközhöz nyúltak, amikor nemrégiben elsüllyesztettek egy déli hadihajót, és amikor provokálták a szöuli G20-csúcstalálkozót – tette hozzá. A szakértő szerint Kína számára Észak-Korea a legelfogadhatatlanabb partner, egy ilyen szomszédnál már csak egyetlen rosszabb helyzet van, ha határainál közvetlenül megjelenik az amerikai tőke és a dél-koreai hadsereg. Ezért abból indulnak ki, hogy a sztálinista országot fenn kell tartani, hogy ütközőállam lehessen az amerikai érdekszféra, Dél-Korea és köztük – mutatott rá. A két ország haderejéről Nógrádi György azt közölte, hogy a dél-koreai hadsereg minőségileg sokkal jobb, viszont az északi mennyiségileg erősebb.

MTI/MNO nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó