Észak-Korea föld-levegő rakétákat helyezett kilövőállásba
Észak-Korea föld-levegő rakétákat helyezett kilövőállásba nyugati partjainál a Dél-Koreával való Sárga-tengeri határ közelében - jelentette vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
2010. november 28. 09:17

A hírügynökség egyidejűleg beszámolt arról: Dél-Korea elrendelte Yonpjong sziget polgári lakosságának rendkívüli evakuálását. Az embereket arra szólították fel, hogy óvóhelyeken keressenek menedéket. A dél-koreai katonai hatóságok azt állították, hogy a szigeten tüzérségi lövedékek zaja hallatszott. A legújabb fejleményekre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnap reggel a Sárga-tengeren négynapos nagyszabású légi és haditengerészeti gyakorlatot kezdett.

A különböző rakéták kapcsán a Yonhap mindenekelőtt az SA-2 kódjelű, szovjet gyártmányú, föld-levegő rakétáról beszélt. A szóban forgó, még szovjet gyártmányú rakéták hatótávolsága 13 és 30 kilométer közötti. Egyes, magukat megnevezni nem kívánó, ugyancsak a Yonhap által idézett dél-koreai források szerint Észak-Korea indítóállásba helyezte néhány nagyobb hatótávolságú, egészen 95 kilométerig terjedő Samlet, továbbá Silkworm kódjelű rakétát is. A dél-koreai védelmi minisztérium a Yonhap hírét nem erősítette meg, utalva arra, hogy katonai titokról van szó.

Észak-Korea a manővert tűrhetetlen katonai provokációnak nevezte és annak kapcsán felmérhetetlen következményekről beszélt. A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap reggel azt hangoztatta: katonai csapást hajt végre az amerikai és a dél-koreai erők ellen, amennyiben azok megsértik területi vizeit. A Hszinhua kínai hírügynökség pedig arról számolt be, hogy kedden sürgős látogatást tesz Pekingben a phenjani Legfelsőbb Népi Gyűlés, azaz a parlament elnöke.

Az Észak-Korea mellett Kína által is elítélt amerikai-dél-koreai légi és haditengerészeti manőver célja egyfajta erődemonstráció, amellyel az Egyesült Államok demonstrálni kívánja az Észak-Koreával szembeni elrettentő képességet. Erre utal, hogy a hadgyakorlaton részt vesz a George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó hajó, valamint több más amerikai hadihajó.

Egy héttel ezelőtt Észak-Korea a sziget ellen intézett tüzérségi támadást. Jonpjong a két Korea közötti vitatott tengeri határtól mintegy három kilométerre, Dél-Korea nyugati partvidékén, Észak-Koreától mindössze 11 kilométerre fekszik, lakossága körülbelül 1600-at tesz ki. Az egy órán át tartó ágyúzásnak 4 halálos áldozata és 18 sebesültje volt. Az észak-koreai támadás az elmúlt évek legsúlyosabb Korea-közi fegyveres agresszióját jelentette. Azóta egyes értékelések szerint a két Korea ismét egy esetleges háború szélére sodródott.

 

 

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó