Barcelona - Real Madrid: 5-0
A Barcelona döntő fölénnyel győzte le a Real Madridot az El Clásicón: tizenhat éve nem kapott ekkora verést a Madrid a Camp Nouban.
2010. november 30. 09:52

Kilencvennyolcezer szurkoló várta a helyszínen a Barcelona és a Real Madrid rangadóját - a televíziók előtt, világszerte, több száz millióan. A közel százezer katalán születésnapot is jött ünnepelni: a Barcelona ma ünnepli a 111. születésnapját.

A két edző közül Pep Guardiola, a hazaiak mestere arról beszélt, hogy kétségtelenül jó csapat a Barcelona, de a Real Madrid is az. Ráadásul a vendégek kiválóak a kontrajátékban, nagyon gyorsak a futballistái. José Mourinho ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy hiába akarta a Barcelona megnyerni a Bernabéuban a Bajnokok Ligáját, ez nem sikerült neki, s lehet, hogy erre 30-40 évet kell most majd várnia.

A két csapat összeállítása. Barcelona: Valdes - Dani Alves, Pique, Puyol, Abidal - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa.
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Marcelo - Khedira, Xabi Alonso - Özil, Di Maria, Ronaldo - Benzema. Gonzalo Higuaín tehát nem játszik, a francia Karim Benzema került a csapatba. A bíró Eduardo Iturralde Gonzalez.

Egy fontos és érdekes adat: a nemrégiben a FIFA 23-as listájára jelölt játékosok közül tízen a pályán vannak. Ugyancsak érdekes, hogy Lionel Messi a korábbi hét alkalommal egyetlen gólt sem tudott szerezni José Mourinho mindenkori csapata ellen. A másik nagyágyú, Cristiano Ronaldo meg sohasem lőtt gólt a Barcelona ellen.

Az első tíz perc a Barcelonáé volt, erre lehetett számítani. Arra talán kevésbé, hogy ilyen gyorsan vezetéshez is jutnak a katalánok: Andres Iniesta indítása után Marcelóról - az ő szempontjából - rossz helyre pattant a labda. Xavi eszmélt, s körülbelül 5-6 méterről a kapuba emelte a labdát, 1-0.

Gyorsan jött a második: Pedro szerezte. A Madrid gyorsan hátrányba került - úgy fest, odalehet Mourinho veretlensége a csapatnál. Ugyancsak az Infostrada derítette ki: legutóbb 23 éve, 1987. január 31-én vezetett a 18. percben már 2-0-ra a Barcelona. Akkor Gary Lineker vágott kettőt.

Az első félórában óriási labdabirtoklási fölényben volt a Barcelona, az ember szinte nem akart hinni a kiírt adatnak: 72-28 százalékban. De a Madridnál tényleg alig volt a labda - helyzetről meg még beszélni sem lehetett. Cristiano Ronaldo nehezen viselte, nem erre számított. Elvesztette a fejét, meglökte a vele szórakozó Guardiolát.

Az első jó madridi kísérlet: a 34. percben Ronaldo 27 méteres szabadrúgása után 20 centivel ment kapu mellé a labda. A következő percek mezőnyjátékkal teltek. Lionel Messi is igyekezett, Cristiano Ronaldo is, eredmény nélkül. A Barcának nem volt hova sietnie.

José Mourinho érdekes cserére szánta rá magát: Mesut Özil helyett Lassana Diarraállt be, az edző ezzel a védekezést erősítette. Nem változtatott sokat a váltás a játék képén, a második félidő első tíz percében is csak a katalánoknak volt helyzete.

Az 55. percben jött a harmadik: Messi tökéletes labdával indította a Pepe mellől, éppen még a leshatáron innenről induló David Villát. Az El Clásico újonca higgadtan fejezte be az akciót, a jobb alsó sarokba lőtt.

Két perccel később újabb Messi passz után újabb Villa gól következett, ezúttal a kilépő Iker Casillas lába között: 4-0! Éppen úgy négygólos különbség, mint 2009 tavaszán, a Bernabéuban (6-2), persze a Barca javára. Legutóbb 1994. január 8-án vezetett 4-0-ra a Barcelona a Real Madrid ellen a Camp Nouban, akkor 5-0 lett a vége. Romário (3), Ronald Koeman és Ivan, azaz Ivan Iglesias szerezték a gólokat.

A hajrá kezdetén Bojan Krkic állt be David Villa helyére. Két perc alatt két gólt is lőhetett volna, de maradt az eredmény. Guardiola a végére beküldte Keitát és Jeffrent Xavi és Pedro helyére, elmondhatják magukról, hogy részesei voltak az évtized legnagyobb barcelonai Madrid-verésének. Jeffren esetében: tevékeny részese, hiszen lőtt az utolsó pillanatokban ő is egy gólt.

A vége csúnya lett: Sergio Ramos megpróbálta levadászni Messit. Nagyot belerúgott, piros lapot kapott érte. inforRádió nyomán

infoRádió nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó