Az amerikaiak segítenék Dél-Koreát
Az amerikai szavazók egyetértenének, ha a két ország közötti háború esetén az Obama-adminisztráció támogatná Dél-Koreát.
2010. november 30. 10:44

Azt viszont nem szeretnék, ha a jelenleg is a térségben állomásozó 28 ezer amerikai katona mellé további csapatokat küldenének.

A Rasmussen Reports közvélemény-kutató által már november 23-án, azaz az Észak- és Dél-Korea közötti katonai összecsapást követő órákban lekérdezett felmérés szerint az amerikai választók támogatásukról biztosították a demokratikus berendezkedésű déli államot. A megkérdezettek 68 százaléka úgy véli, meglehetősen valószínű, hogy a két ország között a közeljövőben kitör a háború. Ha Észak-Korea valóban megtámadja Dél-Koreát, a potenciális szavazók 46 százalék szeretné, ha az Egyesült Államok katonailag segítené az utóbbit. A szavazók 29 százaléka nem értene egyet a segítségnyújtással, további 25 százalék pedig nem tudja, mi lenne a jó döntés.

A híradások szerint négy halálos áldozatot követelő összecsapás után készített felmérés szerint csak a válaszadók 21 százaléka véli úgy, hogy nem valószínű, hogy a kommunista és a demokratikus Korea között a közeljövőben háborúra kerülne sor.

Az USA jelenleg egy 28 ezer fős haderőt állomásoztat Dél-Koreában. A katonai konfliktus súlyosbodása esetén a szavazók 39 százalék nem szeretné, ha az elnök további csapatokat küldene a térségbe. A megkérdezettek 28 százaléka nem tudja, szükség lenne-e a katonák számának növelésére, míg 33 százalék úgy véli, háború esetén meg kellene erősíteni az amerikai kontingenst.

ELTE-TÁTK Hírlevél
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó