Hamvas-idézés a Prímás pincében
Végül ketten maradnak, Isten és a bor - idézték Hamvast az esztergomi Prímás pincében a XI. Hamvas-fürt bordíj átadásakor. Díjazott: Kaló Imre.
2010. december 1. 15:44

Végül ketten maradnak, Isten és a bor - idézték Hamvas Bélát az esztergomi Prímás pincében november 30-án este a XI. Hamvas-fürt bordíj átadásakor. A magyar borászat európai szellemiségű közönségdíját ebben az évben a szomolyai termelő, Kaló Imre vehette át.

A bor alkimistája - így jellemezte dicsérőleg laudációjában a Hamvas-fürt bordíjjal kitüntetett termelőt, Kaló Imrét a díj kuratóriumának tagja, a Magyar Borakadémia alelnöke, Zelnik József. Az esztergomi prímás pincében kedden este megrendezett ünnepélyen mintegy nyolcvanan lehettek tanúi annak, hogy a Munkácsy-díjas szobrászművész, Mihály Gábor - mint a díj egyik alapítója - átadja híres kisplasztikáját a szomolyai kiválóságnak.

A Hamvas-fürtöt - amely a bor filozófiáját kikristályosító Hamvas Bélát idézi - a tizenegyedik alkalommal nyújtották át, elismerve az európai borművészet gazdagításán sikerrel fáradozó termelőt. A Bükk-aljai borvidéken dolgozó Kaló Imre különleges boraival és a hazai borműveltséget gazdagító tevékenységével váltotta ki a magyar borászat első közönségdíját odaítélő testületnek az elismerését. A díj Mihály Gábor kisplasztikája, amely egy bronz Miska-kancsón Hamvas Béla arcvonásait örökíti meg. Az ünnepélynek a nemrég megnyitott Prímás pince csaknem két évszázada kialakított Boralagútja adott helyet. Geönczeöl Attila, a Prímás pince borászati vezetője köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy különlegesen szép boltozatokkal teli vendégfogadó helyük elsősorban az ehhez a díjátadáshoz hasonló, a bor nemességét kifejező rendezvényeknek óhajt teret adni a jövőben.

A rendezvényen a debreceni Bakator zenekar és a szintén hajdúsági Forgó Rózsa néptáncegyüttes villantotta fel az igazi magyar zenei és tánckincs fényeit, mellettük a magyar régizene kiválósága, Vesztergám Miklós tárogatóművész elevenített föl évszázadokkal ezelőtt dallamokat. Az igazán jó bor összművészeti rendezvényeket hoz tető alá - hangoztatta a Hamvas-fürt kuratóriumának elnöke, Molnár Pál újságíró, amikor átnyújtotta a kitüntetettnek a díszoklevelet: a szentendrei Vincze László papírmerítő mester iparművészeti szintű alkotását. A díjátadáson jelen volt a kuratórium több neves tagja: Kő Pál M. S. mester-díjas szobrászművész, Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, és Rohály Gábor, Hamvas-fürt díjas borszakíró.

A díjazott Kaló Imre több mondatos - fejből elmondott - Hamvas Béla-idézettel fejezte ki, hogy nagyra becsüli a bölcselő munkásságát, és annak is felettébb örül, hogy az átvett bordíj Hamvas szellemiségét és a társak elismerését házasítja. Ízelítőül a rizlingszilvánitól a Bikavéren át a Turán aszúig tízféle bort mutatott be a közönségnek az új Hamvas-fürt díjas bormester. Forrás: www.preshaz.eu/Hamvas.htm

gondola
MTI Hírfelhasználó