A Tisza közel a legnagyobb vízálláshoz
Harminc centiméterre közelítette meg a Tiszán vonuló árhullám az eddig mért legnagyobb vízállást Vásárosnaménynál. A folyó vasárnap reggel 904 centiméterrel tetőzött a beregi kisvárosnál.
2010. december 12. 11:02

A Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán a hideg időjárás hatására gyors apadás indult meg, a Magosliget és Tiszakóród közötti bal parti gátaknál már a készültség is megszűnhetett - mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: a 2001-es árvíz idején mért maximumhoz, a 934 centiméterhez közeli nagy víztömeg Lónya és Záhony irányába tart, s a gátaknál továbbra is harmadfokú a készültség.

Az árvízvédelmi osztag a Vásárosnamény alatti folyószakaszon is fokozott figyelemmel követi az ár vonulását. Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a vásárosnaményi 904 centiméteres tetőzési színt az eddig mért negyedik legnagyobb vízállás volt. Előtte, Tivadarnál pedig a harmadik legnagyobb vízszinttel tetőzött a folyó, 890 centiméteren.

Az igazgató kiemelte: Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható, mivel a Tisza a beregi kisváros közelében fogadja be a torkolló, szintén harmadfokú készenlétet indokoló magasságon áradó Szamos és Kraszna vízét. A lejjebb betorkolló Túron pedig másodfokú szintet ért el az árhullám. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 186 kilométeres gátrészen harmadfokú, 275 kilométeren pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség a töltések mentén. A belvíz miatt árad a Lónyay-főcsatorna is, amelynél ugyancsak másodfokú a védelmi készenlét.

Bodnár Gáspár szólt arról is, hogy egyre több árvízi jelenség ellen kell beavatkozni a védekezésben résztvevőknek. Ideiglenes védművek építésével erősítik a töltésrészeket, valamint segítik az önkormányzati feladatok ellátását is. Így elvégezték a kismadai nyári gát magasítását, fóliaterítéses hullámverés elleni védelmét. Aranyosapáti és Kisvarsány települések úgynevezett ófalui részein pedig több száz lakos ingatlanjának védelmében tettek óvintézkedéseket, az árvízvédelmi osztag tagjainak közreműködésével.

MTI nyomán
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó