A Tisza közel a legnagyobb vízálláshoz
Harminc centiméterre közelítette meg a Tiszán vonuló árhullám az eddig mért legnagyobb vízállást Vásárosnaménynál. A folyó vasárnap reggel 904 centiméterrel tetőzött a beregi kisvárosnál.
2010. december 12. 11:02

A Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán a hideg időjárás hatására gyors apadás indult meg, a Magosliget és Tiszakóród közötti bal parti gátaknál már a készültség is megszűnhetett - mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: a 2001-es árvíz idején mért maximumhoz, a 934 centiméterhez közeli nagy víztömeg Lónya és Záhony irányába tart, s a gátaknál továbbra is harmadfokú a készültség.

Az árvízvédelmi osztag a Vásárosnamény alatti folyószakaszon is fokozott figyelemmel követi az ár vonulását. Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a vásárosnaményi 904 centiméteres tetőzési színt az eddig mért negyedik legnagyobb vízállás volt. Előtte, Tivadarnál pedig a harmadik legnagyobb vízszinttel tetőzött a folyó, 890 centiméteren.

Az igazgató kiemelte: Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható, mivel a Tisza a beregi kisváros közelében fogadja be a torkolló, szintén harmadfokú készenlétet indokoló magasságon áradó Szamos és Kraszna vízét. A lejjebb betorkolló Túron pedig másodfokú szintet ért el az árhullám. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 186 kilométeres gátrészen harmadfokú, 275 kilométeren pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség a töltések mentén. A belvíz miatt árad a Lónyay-főcsatorna is, amelynél ugyancsak másodfokú a védelmi készenlét.

Bodnár Gáspár szólt arról is, hogy egyre több árvízi jelenség ellen kell beavatkozni a védekezésben résztvevőknek. Ideiglenes védművek építésével erősítik a töltésrészeket, valamint segítik az önkormányzati feladatok ellátását is. Így elvégezték a kismadai nyári gát magasítását, fóliaterítéses hullámverés elleni védelmét. Aranyosapáti és Kisvarsány települések úgynevezett ófalui részein pedig több száz lakos ingatlanjának védelmében tettek óvintézkedéseket, az árvízvédelmi osztag tagjainak közreműködésével.

MTI nyomán
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Agytröszt a polgári politikához
    A baloldali pártok társadalmi kötődése folyamatosan csökken, az ország egyes részein alig vannak tagjaik és szervezeteik, ezért a propagandamédiájukra hagyatkoznak üzenetük terjesztésénél. Ők a tagadásra és irigységre építenek. A polgári világ ennél sokkal tisztább és pozitívabb.
  • Fő cél: megakadályozni a szövődményes eseteket
    A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó