Elhunyt Richard Holbrooke neves amerikai diplomata
Elhunyt Richard Holbrooke neves amerikai diplomata helyi idő szerint hétfőn Washingtonban - az amerikai tv-csatornák által közölt halálhírt röviddel később megerősítette hivatalosan Barack Obama elnök kormányzata is.
2010. december 14. 07:44

A magas rangú diplomata a boszniai háborút lezáró, 1995-ös daytoni békemegállapodás kiharcolása miatt vált világszerte ismertté. Richard Holbrooke több demokrata párti amerikai elnök vezető külpolitikai tanácsadója volt, s ő volt az egyetlen, aki két terület - Kelet-Ázsia és Európa - felelőseként is elérte külügyminisztériumban a helyettes államtitkári rangot. Volt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is.

A George Washington Egyetem klinikájára a múlt héten rosszulléte miatt beszállított, 69 éves Holbrooke-ot szombaton aortaszakadás miatt műtötték meg, ezt követően az orvosok állapotát stabilnak, de válságosnak minősítették.

Holbrooke halálát megelőzően Barack Obama amerikai elnök, a Fehér Ház által hétfőn este kiadott sajtójelentés szerint hétfőn meglátogatta a diplomata családját. Az elnök Marton Kati, Holbrooke magyar származású felesége, valamint több hozzátartozója előtt nagy elismeréssel méltatta különmegbízottja érdemeit, akit nem sokkal államfői beiktatása után az afgán-pakisztáni problémakör kezelésére kért fel.

"Teljes bizonyossággal elmondható, hogy ő az amerikai diplomácia egyik óriása. Ma valamennyien Richard felépüléséért imádkozunk. Kemény gazfickó ő, ezért biztosak vagyunk benne, hogy ebben a nehéz helyzetben hatalmas küzdelmet fog vívni" - mondta a diplomata családjának körében az amerikai elnök, még Holbrooke halálát megelőzően.

MTI
  • Galgóczi: cél, hogy minél többen megkapják az első oltást
    Minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja - közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
  • Álbizottságosdiba kezdett a baloldal
    A baloldali pártok parlamenti magatartása és nyilatkozataik mind abba az irányba mutatnak, hogy elbizonytalanítsák az embereket a járványhelyzet kellős közepén az oltásokkal és a védelmi intézkedésekkel kapcsolatban – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
  • Elszigetelődhet Fekete-Győr a szivárványkoalíción belül
    Egyre nagyobb aggodalommal figyelik a baloldalon az előválasztás korábbi megállapodásait felrúgó Momentum akcióit.
MTI Hírfelhasználó