Geréb Ágnes mellett tüntettek New York-ben
Mintegy két tucatnyian tartottak békés tüntetést hétfőn a New York-i magyar főkonzulátus épületénél Geréb Ágnes szülésznő szabadon bocsátása és az otthonszülés magyarországi engedélyezése mellett.
2010. december 14. 07:58

A főként bábákból, dúlákból és az otthonszülést támogató szülőkből álló csoport kétfős küldöttsége a képviselet épületében petíciót adott át Dán Károly főkonzulnak, amelyben kérelmezték, hogy a magyar hatóságok engedjék szabadon Geréb Ágnest, és engedjék meg, hogy az otthonszülés szabályozásához "értékes tudásával és tapasztalataival hozzájárulhasson".

A petíciót Ina May Gaskin az Észak-amerikai Bábaszövetség volt elnöke és Melker Ilona pszichoterapeuta, Geréb Ágnes volt évfolyamtársa nyújtotta át. A New York-i tüntetés szervezője, Orsolya Burton elmondta, hogy a két küldött a tüntetők nevében előre köszönetet mondott azért, hogy Magyarország legalizálja az otthonszülést. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy a tüntetések nagyobb lendületet vesznek és nemzetközivé terebélyesednek, ha Geréb Ágnest nem helyezik szabadlábra.

Dán Károly elmondta: a tüntetők két küldöttje alapvetően a magyar szülésznő fogva tartásának körülményei miatt tiltakozott. A főkonzul tájékoztatta őket, hogy Geréb Ágnes ügye vizsgálati szakaszban van, így nem a kormány, hanem az ügyészség kompetenciája. Elmondta nekik, hogy elkészült az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet koncepciója, amelyről Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érintett civil és szakmai szervezetekkel folyatott egyeztetést.

A misszióvezető megígérte, hogy az átvett petíciót továbbítja a külügyminisztériumnak, amely eljuttatja azt az illetékes igazságügyi, illetve a nemzeti erőforrás tárcához.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 25 ezer anya dönt úgy, hogy otthon, a megszokott környezetben hozza világra gyermekét. A Time magazin egy idei, a témában készített összeállítása szerint 200 amerikai kismama közül csak egy dönt így. Az otthonszülést többnyire azért választják, mert a kórházakban a vajúdások 32 százaléka valamilyen művi beavatkozással végződik.

Az 50 amerikai tagállam egyike sem tiltja az otthonszülést, de 23 közülük kizárja, hogy azt nővéri képesítéssel nem rendelkező bába vezesse le. Ezekkel a képesítés nélküli szülésznőkkel szemben azonban egyre nagyobb toleranciát tanúsítanak a hatóságok - működésüket 8 államban az elmúlt évtized alatt engedélyezték - azért is, hogy komplikáció esetén bátran kérjenek orvosi segítséget.

MTI
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó