Jövőre online jelenthetnek a háziorvosok
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök konzultált a felnőtt és a gyermek háziorvosokkal.
2010. december 14. 14:24

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága prioritásként tekint az alapellátásra, ezért Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök a mai napon konzultációra hívta a felnőtt és a gyermek háziorvosokat.

A konzultáción Szócska Miklós államtitkár bejelentette, hogy az ágazati vezetés három fő stratégiai fejlesztési irányt jelöl ki a jövőre vonatkozóan:

·       újragondolja az alapellátási finanszírozás rendszerét,

·       kezelni kívánja a humánerőforrás krízishelyzetet,

·       integrálja és fejleszti az informatikai rendszereket.

A következő fél évben az államtitkárság az alapellátáson belül több intézkedéssel kívánja erősíteni a rendszert:

·       januártól online módon jelenthetnek az alapellátó praxisok az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, megszűnik a múlt századi floppy jelentések időszaka;

·       lehetővé válik, hogy a háziorvosok az OEP rendszerén keresztül lássák betegeik közfinanszírozott ellátásait, így a más szolgáltatónál végzett diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat;

·       jövő év második felétől adaptált formában újraindul az előző Fidesz-kormány által egyszer már bevezetett eszközfinanszírozás rendszere;

·       új szabályozás készül a praxisjog intézményéről;

·       áprilistól felülvizsgálják és többletfinanszírozással egészítik ki a háziorvosi teljesítményfinanszírozáson alapuló indikátor rendszert;

Középtávú célok:

·       praxisfinanszírozás jelentős emelése,

·       felelősségi viszonyok egyértelműsítése,

·       háziorvosi kompetenciák bővítése,

·       utánpótlás hiány kezelése, a háziorvoslás presztízsének megújítása,

·       támogatott hitelkonstrukciók bevezetése – forrás a fiatal orvosok számára a praxisok megvásárlásához.

Mint ismeretes, a kormány december 8-án döntött arról, hogy közel 1,8 milliárd forint többlet támogatást kapnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok. Az egészségügyi ágazat ezzel kívánja elindítani az alapellátás közép és hosszú távú megerősítését.

NEFMI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Brüsszeli meghallgatás - leplezett ideológiai kampány
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Techóriások a kormányok ellen
  Digitális szuverenitás: XXI. századi államiság a globális adatpókok hálójában.
 • KDNP-est: Hazánk a Kárpát-medence erős országa
  A budapesti Liget Caféban megrendezett kereszténdemokrata értelmiségi találkozón mély nemzetpolitikai helyzetelemzések hangzottak el.
MTI Hírfelhasználó