Jövőre online jelenthetnek a háziorvosok
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök konzultált a felnőtt és a gyermek háziorvosokkal.
2010. december 14. 14:24

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága prioritásként tekint az alapellátásra, ezért Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök a mai napon konzultációra hívta a felnőtt és a gyermek háziorvosokat.

A konzultáción Szócska Miklós államtitkár bejelentette, hogy az ágazati vezetés három fő stratégiai fejlesztési irányt jelöl ki a jövőre vonatkozóan:

·       újragondolja az alapellátási finanszírozás rendszerét,

·       kezelni kívánja a humánerőforrás krízishelyzetet,

·       integrálja és fejleszti az informatikai rendszereket.

A következő fél évben az államtitkárság az alapellátáson belül több intézkedéssel kívánja erősíteni a rendszert:

·       januártól online módon jelenthetnek az alapellátó praxisok az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, megszűnik a múlt századi floppy jelentések időszaka;

·       lehetővé válik, hogy a háziorvosok az OEP rendszerén keresztül lássák betegeik közfinanszírozott ellátásait, így a más szolgáltatónál végzett diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat;

·       jövő év második felétől adaptált formában újraindul az előző Fidesz-kormány által egyszer már bevezetett eszközfinanszírozás rendszere;

·       új szabályozás készül a praxisjog intézményéről;

·       áprilistól felülvizsgálják és többletfinanszírozással egészítik ki a háziorvosi teljesítményfinanszírozáson alapuló indikátor rendszert;

Középtávú célok:

·       praxisfinanszírozás jelentős emelése,

·       felelősségi viszonyok egyértelműsítése,

·       háziorvosi kompetenciák bővítése,

·       utánpótlás hiány kezelése, a háziorvoslás presztízsének megújítása,

·       támogatott hitelkonstrukciók bevezetése – forrás a fiatal orvosok számára a praxisok megvásárlásához.

Mint ismeretes, a kormány december 8-án döntött arról, hogy közel 1,8 milliárd forint többlet támogatást kapnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok. Az egészségügyi ágazat ezzel kívánja elindítani az alapellátás közép és hosszú távú megerősítését.

NEFMI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gulyás: szép építkezési szimbólum a Ludovika
  Mindannak, ami az elmúlt időszakban az országban és Budapesten épült, legszebb szimbóluma a Ludovika Campus, "itt látszanak erényeink hibáink nélkül" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a fővárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Ludovika Campus-projekt keretében felújított Ludovika Szárnyépület átadó ünnepségén.
 • Több milliárdos támogatás a külhoni magyar közösségeknek
  Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
 • Orbán Viktor francia republikánus vezetővel tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét; a politikus vezeti majd a Polgári Magyarországért Alapítvány szerdai "Európa cenzúrázatlanul" című webkonferenciáját.
MTI Hírfelhasználó