Jövőre online jelenthetnek a háziorvosok
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök konzultált a felnőtt és a gyermek háziorvosokkal.
2010. december 14. 14:24

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága prioritásként tekint az alapellátásra, ezért Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök a mai napon konzultációra hívta a felnőtt és a gyermek háziorvosokat.

A konzultáción Szócska Miklós államtitkár bejelentette, hogy az ágazati vezetés három fő stratégiai fejlesztési irányt jelöl ki a jövőre vonatkozóan:

·       újragondolja az alapellátási finanszírozás rendszerét,

·       kezelni kívánja a humánerőforrás krízishelyzetet,

·       integrálja és fejleszti az informatikai rendszereket.

A következő fél évben az államtitkárság az alapellátáson belül több intézkedéssel kívánja erősíteni a rendszert:

·       januártól online módon jelenthetnek az alapellátó praxisok az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, megszűnik a múlt századi floppy jelentések időszaka;

·       lehetővé válik, hogy a háziorvosok az OEP rendszerén keresztül lássák betegeik közfinanszírozott ellátásait, így a más szolgáltatónál végzett diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat;

·       jövő év második felétől adaptált formában újraindul az előző Fidesz-kormány által egyszer már bevezetett eszközfinanszírozás rendszere;

·       új szabályozás készül a praxisjog intézményéről;

·       áprilistól felülvizsgálják és többletfinanszírozással egészítik ki a háziorvosi teljesítményfinanszírozáson alapuló indikátor rendszert;

Középtávú célok:

·       praxisfinanszírozás jelentős emelése,

·       felelősségi viszonyok egyértelműsítése,

·       háziorvosi kompetenciák bővítése,

·       utánpótlás hiány kezelése, a háziorvoslás presztízsének megújítása,

·       támogatott hitelkonstrukciók bevezetése – forrás a fiatal orvosok számára a praxisok megvásárlásához.

Mint ismeretes, a kormány december 8-án döntött arról, hogy közel 1,8 milliárd forint többlet támogatást kapnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok. Az egészségügyi ágazat ezzel kívánja elindítani az alapellátás közép és hosszú távú megerősítését.

NEFMI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó