Uniós pénzek: a kormány bekapcsolja a gazdaság motorjait
Január közepén elindulhatnak az Új Széchenyi Terv pályázatai. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint javult az EU-s pályázati rendszer, de minden a megvalósítástól függ.
2010. december 15. 19:51

Az első félévben várható pályázati dömpingben a fejlesztést tervező kis- és középvállalkozások könnyen szerezhetnek forrást. Az eddigi sikerpályázatokat jövőre is kiírja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), és számos új, népszerűnek ígérkező konstrukciót is kidolgoztak. Olyan eszközbeszerzési pályázatok megjelenése is várható, amelyeket hitellel, illetve garanciaprogramokkal kombinálnak és az ígéretek szerint munkahelymegőrzésre és munkahelyteremtésre is jelentős forrásokat különítenek el.

A Napi Gazdaság Online által megszólaltatott szakértők a portálnak elmondták: az akciótervekből kiderül, hogy mikorra várhatóak a kiírások és mekkora összegre lehet majd pályázni, ami nagy pozitívum a tervezhetőség szempontjából. Alapvetően a vidéki kis-és középvállalkozásokat hoznák előnybe a következő három évben, közülük is kiemelt támogatásra számíthatnak azok a cégek, amelyek álláshelyek megőrzésére indítanak programot, vagy munkahelyteremtésre fordítanának pályázati pénzt. A legtöbb forrás a 2011-es évben lesz elérhető.

Várhatóan rendkívül népszerű lesz a mikrohitellel kombinált támogatás, amit eszközbeszerzésre, ingatlanfejlesztésre, valamint információs és kommunikációs technológiára fordíthatnak a nyertes mikrovállalkozások. A cégek a beruházás értékének felét, 1-4 millió forintot szerezhetnének pályázati úton, a fennmaradó összeg egy részét pedig mikrohitelből finanszírozhatnák, ám azt még nem tudni, mekkora kamattal kapják majd a kölcsönt. További előnye ennek a konstrukciónak, hogy automatikus elbírálású lenne a pályáztatás, vagyis a kiírt feltételeknek megfelelő vállalkozás biztosan nyer, amíg a keretösszegből – évente 5 milliárd forintból – futja rá.

Ugyancsak biztonsággal tervezhető, automatikus elbírálású, újdonságnak számító pályázat lenne a gazdaságfejlesztési programon belül a mikro-, és kisvállalkozások által igényelhető munkahelyteremtésre fordítható forrás. A cégek 1-10 millió forintot kaphatnak arra, hogy az újonnan felvett munkaerő bérköltségének felét kifizessék. Eddig ezt a forrást a helyi munkaügyi központoknál lehetett igényelni

A szakértők nehezményezték, hogy az egyszerű technológiafejlesztést ösztönző, 5-25 millió forintos támogatási összegű, automatikus elbírálású konstrukciót átalakították, és a középvállalkozásokat (50 fő feletti alkalmazotti létszámmal) kizárják.

A közepes cégek számára a tervezet szerint a komplex technológiafejlesztést támogató, garanciaprogrammal kombinált pályázat marad, amin ugyan több pénzt nyerhetnek (legfeljebb 100 millió forintot), de a részvétel jóval több utánajárást igényel, ráadásul felesleges is lehet, mivel pontozásos elbírálással választják ki a nyerteseket.

Kárpótolhatja a közepes cégeket, hogy a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó konstrukciók között megjelenik egy újdonságnak számító automatikus elbírálású pályázat, ami innovációs tevékenységhez kapcsolódó eszközbeszerzésre biztosít forrást. Így a cégeknek lesz lehetősége például arra, hogy a fejlesztéshez mérő- vagy szimulációs eszközt vásároljon, és kutatási-fejlesztési eredményt kapcsoljon a beruházáshoz.

A következő három év sikere azon múlik a tanácsadók szerint, hogy sikerül-e gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszert működtetni. A tanácsadók remélik, hogy a korábbinál kiszámíthatóbbá válik a pályázati rendszer, és időben hoznak döntéseket a pályázatokról, továbbá gyorsabban lehet majd lehívni a forrásokat. A nyerteseknek eddig az okozta a legnagyobb gondot, hogy a kiírt határidőhöz képest rendre csúsztak a bírálattal, a támogatási szerződések megkötésével és a kifizetéssel.

Növeli a tervezhetőség valószínűségét, hogy sok pályázatot egész évben kíván futtatni az NFÜ, nemcsak 2-3 hónapig, így nem hetek alatt kell majd megtervezni például egy-egy épületet, és nem lenne szükség annyi szerződésmódosításra a kapkodás miatt.

Az is pozitívum, hogy az automatikus elbírálású pályázatok aránya emelkedik, de a tervekből még nem derül ki, hogy mennyivel egyszerűsödhet a pályázók élete, milyenkitöltőprogramot kell majd használni, mennyi iratot kell majd csatolni és milyen szempontok alapján zajlik majd a bírálat.

Napi Gazdaság
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó