Babakötvények: eddig hétmilliárd gyűlt össze Start számlán
A Világgazdaság összesítése szerint hitelintézeteknél eddig 7 milliárd forint gyűlt össze a babakötvényhez kapcsolódó Start számlán.
2010. december 22. 11:18

A hitelintézetek az első évek felfutása után többnyire azt tapasztalták, hogy az új szerződések száma beállt egy szintre, a számlákon a gyermekek részére megtakarított összegek pedig egyenletesen nőttek.

A magyar állam 2006. január 1-je óta "életkezdési támogatást" ad minden Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermeknek a születése évében. A támogatás a 2007 óta születettek számára 42 500 forint. A fenti összeghez a gyermek 18 éves korának betöltése után lehet hozzáférni.  

Az államtól kapott támogatás elhelyezése és a megfelelő befektetés kiválasztása a szülők feladata. Ám többségük nehezen hozza meg ezt a döntést, ezért zömében még a kincstári megtakarítási számlán tartja ezt az összeget. Pedig a támogatást egy pénzügyi szolgáltatóhoz áthelyezve lehetőségük van arra, hogy rendszeres megtakarításaik után állami támogatást is igénybe vegyenek. A babakötvényprogramhoz kapcsolódó Start számlákra fizetett megtakarítások után ugyanis az állam évente 10 százalék, legfeljebb évi 6000 forint támogatást ír jóvá.  

A legtöbb Start számláról és a rajtuk összegyűlt legnagyobb összegről az OTP Bank számolt be. A hitelintézetnél 2006 óta mintegy 37 ezer számlát nyitottak, és az azokon kezelt betétállomány meghaladja a 3,6 milliárd forintot. A bank szerint a számlák száma egyenletesen nő, évente átlagosan 7000 új szerződést kötnek velük.

A CIB Banknál mintegy 11 700 számlán több mint 1,5 milliárd forint gyűlt öszsze a program keretében. A hitelintézetnél az új számlák nyitása iránti folyamatos és nagyjából egyenletes érdeklődést tapasztaltak: évente 2300-2500 új szerződést kötnek náluk. Egy számlára évente átlagosan 40 ezer forint magánbefizetés érkezik, amely megközelíti az éves szinten elérhető maximális állami támogatás megszerzéséhez szükséges küszöböt. A banknál úgy látják, a számlákhoz kapcsolódó megtakarítási hajlandóság más lehetőségekhez képest sokkal kevésbé kamatérzékeny. A hitelintézetnél felfigyeltek arra is, hogy a régebben nyitott számlák átlagos állománya magasabb.  

Mintegy 8500 számlán 949 millió forint gyűlt össze a programhoz kapcsolódóan a K&H Banknál. A hitelintézet nem érzékelt ingadozást vagy tendenciát a számlák iránti kereslet alakulásában. A hitelintézetnél úgy gondolják, fennmarad az érdeklődés a szolgáltatás iránt, melyet kismértékben az ajánlott kamat mértékével lehet "finomhangolni".  

Az MKB Banknál 3972 babakötvényhez kapcsolódóan 575 millió forint gyűlt össze. A hitelintézet által közölt összeg nemcsak a Start számlán levő, az állam által korlátozott megtakarítást foglalja magában, hanem az e mellé a gyermek részére opcionálisan nyitható Gondoskodó bankszámlán, valamint a Start és Gondoskodó értékpapírszámlán nyilvántartott további megtakarításokat is. A Budapest Banknál 3500 számláról és 450 millió forintos gyűjtött vagyonról számoltak be a Világgazdaságnak.

Világgazdaság
MTI Hírfelhasználó