Dél-Korea folytatja a hadgyakorlatokat
Dél-Korea a jövő héten folytatja hadgyakorlatait, több mint húsz helyszínen tartanak katonai manővereket, de egyiket sem az Észak-Koreával közös, a tengeri határ mentén fekvő övezetben - közölte a dél-koreai hadsereg vasárnap.
2010. december 26. 12:03

A vezérkar tájékoztatása szerint a december 27-e és 31-e között szervezendő, éles lövészettel egybekötött manővereket 23 különböző helyszínen, a Koreai-félsziget három partvidékén tartják, amelyben a hadsereg szárazföldi, légi és tengeri erői vesznek részt. A hadsereg által közzé tett dokumentumban kiemelték ugyanakkor, hogy a Sárga-tengeren, az Észak-Koreával közös tengeri határ közelében, nem lesz gyakorlat.

Idén november 23-án az észak-koreai tüzérség 170 lövedéket lőtt a Dél-Korea nyugati partvidékén fekvő Jonpjong-sziget irányába, az ágyútűzben négy ember meghalt. Dél-Korea azóta több hadgyakorlatot tartott.  

Észak-Korea vitatja a tengeri határ nyomvonalát, amelyet az ENSZ jelölt ki a koreai háborút (1950-53) követően. A vitatott tengeri határ térsége számos tengeri csata helyszíne volt 1999-ben, 2002-ben és 2009 novemberében. Ez év márciusában egy dél-koreai fregattot ért torpedótalálat az övezetben, 46 matróz életét vesztette. Egy nemzetközi vizsgálat Phenjant tette felelőssé a történtekért, amit elutasított.

MTI nyomán
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó