Senki nem maradt és marad földgáz nélkül
Másfél napja nem az Emfesz földgázát használják az gázkereskedővel szerződött fogyasztók, de ezt nem vették észre a felhasználók, senki nem maradt ellátás nélkül - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára a Magyar Televízió Az Este című műsorában szerda este.
2011. január 6. 09:24

Az államtitkár magyarázata szerint az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden reggel hat órakor felmondta az Emfesz Kft.-vel kötött gázszállítási szerződést. Ezért, és az Emfesz pénzügyi-gazdasági bizonytalan helyzete miatt a Magyar Energia Hivatal 90 napra felfüggesztette az Emfesz kereskedelmi engedélyét.

A társaság 60 nap alatt helyreállíthatja az engedélyhez szükséges feltételeket: érvényes szerződés a szállítóvezetékhez való hozzáférésre, megfelelő gázmennyiség és bankgarancia.

A jogszabály alapján az ellehetetlenült gázkereskedő helyett a Magyar Energia Hivatal jelöli ki a szolgáltatót - mondta az államtitkár. A következő napokban a hivatal ajánlatokat kér a gázkereskedőktől és ettől függ, hogy egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő látja-e el a továbbiakban ezeket a felhasználókat, és az is, hogy milyen áron.

Kérdésre válaszolva Bencsik János hozzátette: a védett, azaz az egyetemes szolgáltatási körbe visszakerülő felhasználóknak is a jogszabály által meghatározott maximált ár lesz érvényes.

A műsor bejátszásában Góczi István, az Emfesz Kft. egyik ügyvezetője hangsúlyozta, hogy nincs csődhelyzetben a társaság. A vevők 70-80 napos határidővel fizetnek, az Emfesznek pedig előre kell fizetnie a földgázért. Az ügyvezető megjegyezte: a kereskedelmi engedély felfüggesztése mintegy egymillió embert érint.

Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a felhasználók elveszítik az Emfesz által kínált 8 százalékos árelőnyt.

Bencsik János az MTV Az Este című műsorában arra a kérdésre, hogy az Emfesz fogyasztói kapnak-e kompenzációt azt válaszolta: "a kompenzáció az, hogy a jogszabálynak megfelelően visszafogadják őket a védett fogyasztói körbe". Az államtitkár elmondta azt is, hogy az állam nem tehette meg, hogy segít a szolgáltatónak, mert az versenyelőnyt jelentett volna a többi szereplőhöz képest.

A gázár változásával kapcsolatos kérdésre Bencsik János elmondta, hogy a lakosság 57 százalékának nem emelkedett az ár január elsején. Kiemelte, hogy 1.200 köbméterig azoknak sem, akik többet használnak fel éves szinten. Nekik az 1.200 köbméteren felüli mennyiség után emelkedik az ár, és minél többet fogyasztanak annál nagyobb mértékben. A 3.500 köbméter feletti fogyasztásnál az emelés mértéke már 10 százalék körül van. Az átlagos emelés egyébként 4,9 százalék - fűzte hozzá. Az államtitkár igazságosnak nevezte az emelés módját és mértékét.

Bencsik János emlékeztetett a jogszabály változásra, miszerint ha nincs nagyon erős külső nyomás - nem emelkedik drasztikusan a világpiaci ár és a devizaárfolyam sem változik jelentős mértékben -, akkor az eddigi negyedéves árfelülvizsgálat helyett évente egyszer lesz lehetőség árat emelni.

A nagycsaládosok árkedvezményéről az államtitkár azt mondta: három gyerek után 600 köbméterrel 1.800 köbméterre emelkedik az a földgázmennyiség, amit nem érint az áremelés, és a negyedik gyerek után további 300 köbmétert számolnak el.

Azoknak a nagycsaládosoknak, aki társasházban élnek, a közös képviselő intézi a pénzügyi jóváírást. Az Államkincstár január 15-ig írásban értesíti az érintetteket, március 31-ig bírálja el a kérelmeket, de a kedvezmény az év elejétől, január elsejétől hatályos.

MTI nyomán