Az EU főképviselője jön Budapestre
Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton csütörtök délután Budapestre érkezik, és részt vesz este a Parlamentben az EU-elnökség ünnepélyes átadásán - közölte a Külügyminisztérium.
2011. január 6. 10:28

Ezzel cáfolták azt a magyar sajtóban megjelent hírt, amely szerint Ashton asszony lemondta útját. Az Index azt írta: kedd reggel még úgy volt, hogy a főképviselő is részt vesz a magyar EU-elnökség hivatalos kezdetét jelző ceremónián, de sürgős közel-keleti útja miatt lemondta azt. A tárca ezt "határozottan" cáfolta. A kora esti ünnepségen a magyar parlament kupolatermében Orbán Viktor miniszterelnök átveszi az EU-elnökséget jelképező zászlót a belga kormányfőtől.

Belgium az előző félévben töltötte be az EU-elnöki tisztet.

Catherine Ashton pénteken tárgyal Martonyi János külügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, részt vesz a magyar kormány és az Európai Bizottság Kollégiumának együttes ülésén, ezenkívül találkozik a média képviselőivel - tartalmazza a minisztériumi közlemény.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó