Eddig a multik jártak jól
Elképesztő egyensúlytalanság jellemezte az utóbbi nyolc esztendő gazdaságpolitikáját, amely egyoldalúan és aránytalanul a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat részesítette előnyben - írja a Magyar Nemzet.
2011. január 10. 10:24

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2003-tól az adókedvezmények 93 százalékát kapták a külföldiek, akik szintén taroltak az egyedi kormánydöntéssel adott, vissza nem térítendő juttatások terén. Ráadásul az átlagos adókulcs a magyar vállalatok esetében 17, a külföldieknél pedig 10 százalék volt.

Jóval nagyobb adóteher hárult a hazai, mint a külföldi tulajdonú vállalatokra az előző években adott adókedvezmények és állami támogatások aránytalansága miatt – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Európai Bizottság adataiból, amelyek jól jelzik, hogy sokkal több állami segítséget kaptak a magyar államtól a külföldiek, mint a hazai cégek.

A zömében multinacionális tulajdonú vállalatok a régiónál és az uniós átlagnál is jelentősebb mértékű állami támogatásokban részesültek a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva. Sőt a külföldiek számos önkormányzattól is jelentős kedvezményeket kaptak. Az uniós átlaghoz viszonyítva és a térség többi államához képest is kiemelkedően magas volt hazánkban az egyoldalúan folyósított állami támogatások mértéke, és nem csupán egy-egy rövid időszakra, hanem a Gyurcsány- kormányok teljes idejére is. Összességében – a 2002–2008 közötti időszakban – az állami támogatások terén 30 százalékos emelkedést lehet megfigyelni – olvasható a lapban.

Magyar Nemzet nyomán