Véleményszabadság az európai liberálisok értelmezésében
Az EP liberális frakciója a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban rendezett mai meghallgatásán megsértette a véleménynyilvánítás szabadságát.
2011. január 11. 15:26

A témában rendezett mai közmeghallgatáson ugyanis a liberális frakció a magyar kormány ismételt hivatalos kérésének ellenére sem biztosította annak a vitában történő méltó részvételét. Ez az eljárás méltatlan Magyarországgal szemben, s ellenkezik a Parlament és az Európai Unió szellemiségével.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport álláspontja szerint az Európai Parlament intézménye lehetőséget biztosít az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatban a különböző véleményeket felvonultató, európai szellemiségű vita lefolytatására. Európai demokratákként a delegáció a legmesszemenőbbig nyitott ilyen konstruktív, a vélemények sokszínűségén alapuló eszmecserékre. Reménykedtünk abban, hogy az elmúlt hetek gyakran téves híreire alapozott vitái után az Európai Parlamentben kiegyensúlyozott, a támadott felet is meghallgató vitára kerülhet végre sor. Sajnos csalódnunk kellett.

A képviselőcsoport értetlenül áll a liberális frakcióvezető, Guy Verhofstadt azon döntése előtt, miszerint a magyar kormány többszöri hivatalos kérése ellenére sem biztosította annak méltó részvételét a témában rendezett mai meghallgatáson. E döntés értelmében magyar előadóként csak és kizárólag a társadalmi támogatottság hiányában az Országgyűlésből kiesett SZDSZ volt politikusai és prominensei szerepelnek, megakadályozva, hogy a témáról valamennyi fél álláspontját méltóan felvonultató vita és kiegyensúlyozott kép alakulhasson ki.

A képviselőcsoport szomorúan veszi tudomásul, hogy az EP liberális frakciója és Verhofstadt frakcióvezető úr politikai alapon tesz különbséget vélemény és vélemény között. Ez az eljárás méltatlan Magyarország számára, s felfedi a Magyarország ellen indított politikai támadássorozat valós természetét.

gondola
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó