Van megoldás az orvosi hálapénzek problémájára?
A magyar orvostársadalom kétharmada, közel 20 ezer orvos nem fogadna el hálapénzt, ha legálisan megkapnák jelenlegi fizetésük kétszeresét – mondta el szerkesztőségünknek Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ)vezetője. A paraszolvencia ellen indított zöldkeresztes mozgalmat sokan támogatják, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azonban nem tartja jó ötletnek. A fizetésemeléshez legalább 60 milliárd forint kellene – becslések szerint évente legalább ennyi pénz kerülhet a fehér köpenyek zsebébe is.
2011. január 12. 08:31

„Az albérletből sem tudnak kiköltözni”
Kormányzati segítséget (is) vár az orvosi bérek rendezéséhez a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ): a szervezet elnökét, Papp Magort arról kérdezte az OrientPress Hírügynökség, folyatnak-e tárgyalásokat az egészségügyért felelős államtitkársággal. Mint elmondta, az utóbbi fél évben több kormányzati szintű egyeztetés is történt, a végleges döntésre azonban még néhány hónapot várni kell. Papp szerint a 30 ezres orvosi közösség legalább kétharmada egyetért a hálapénz elleni törekvésekkel, ehhez viszont elfogadható bérezésre, a mostani fizetések legalább kétszeresére lesz szükség.
„Sok fiatal orvos havonta mindössze 80-90 ezer forint nettót keres, s egész egyszerűen képtelen kiköltözni az albérletből. Van, aki mindössze 80 ezret vihet haza sebészként, ez alig több, mint a jelenlegi minimálbér” – meséli Papp, aki szerint nem csoda, ilyen körülmények között egyre többen mennek külföldre dolgozni.

Duplán jó
A béremelés nem csak a hálapénzt tenné némileg okafogyottá, de megakadályozná a tömeges munkaerő-elvándorlást is. Mint Papp Magor rámutat, ez a folyamat az utóbbi két évben drámaian felerősödött – számításaik szerint 2009-ben 887 frissen végzett orvos ment külföldre, míg 700-an tettek szakvizsgát és 700-an mentek nyugdíjba. Tavaly becslések szerint már 1140-en hagyták el az országot , míg a szakvizsgázók és a nyugdíjazottak száma lényegében nem változott. „Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2010-ben az államvizsgázók alig több mint fele kezdte csak el a szakképzést, akkor ezek az arányok még aggasztóbbak” – jegyzi meg a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy 2015-re a szakvizsgázók száma akár 250-re is apadhat; miközben ezernél is több képzett orvos megy majd nyugdíjba, ami borítékolhatóan megrendíti majd az egészségügyet. „Ráadásul, aki most megy ki, az a kinti szakképzésbe is bekapcsolódik, tehát nem egy, hanem legalább öt évet marad is” – összegzi a problémákat Papp.

A duplájára emelt fizetés azonban maradásra csábít, s a megkérdezett orvosok többsége ilyen feltételek mellett már nem utazna el. Az MRSZ épp ezért minél több fiatalt próbál konzultációk, illetve az internet (rezidens.hu) segítségével elérni – de egyeztet a tapasztalt orvosokkal is. (Ha valaki támogatja a mozgalmat, azt a köpenyén rögzített zöld kereszttel jelzi – a szerk.)

Éger nem olvasta?
A zöldkeresztes mozgalom elképzeléseit – érthető okból – nem osztják a nőgyógyászok, de azokat elhibázottnak tartja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is. Szerkesztőségünk kérdésére elmondta, a program megvalósítása bérfeszültséghez vezetne a pályakezdő és a gyakorlott orvosok között. Papp Magor a maga részéről cáfolta ezt a feltételezést: terveik szerint mindkét orvoscsoport fizetésemelést kapna, tehát nem lenne ok a feszültségre. „Programunkról már egy hete cikkeznek a sajtóban, és másfél hónapja elérhető weboldalunkon is; felmerül hát a kérdés, hogy Éger úr talán nem is olvasta el azt” – jegyzi meg Papp, megjegyezve, hogy a kamara elnöke saját tévedésével küzd.

A hála ára
Papp Magor szerint évente akkora összeget költünk paraszolvenciára, ami az orvostársadalom tisztességes bérezéséhez is elég lenne; becslések szerint 30 és 90 milliárd forint közötti összegről van szó, ami azonban egyenlőtlenül oszlik el, és 90 százalékát az orvosi körök 10 százaléka kapja meg. Az MRSZ elnöke úgy véli, 60 milliárd forintból már telne olyan bérekre, amik mellett a hálapénz már visszaszoríthatóvá válhat. „Ha belegondolunk, ez a tétel az ország költségvetésének két ezrelékét teszi ki, átcsoportosítása tehát nem kivitelezhetetlen”- mondja az MRSZ elnöke.

Hasonlóképpen vélekedik Balaton Péter, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) titkára, aki a válságadókból finanszírozná a béremelést. Balaton ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a kórházak legalább ekkora, közel 40 milliárddal tartoznak a beszállító cégeknek (illetve azok ellátóinak) s a rendezés egyre sürgetőbbé válik – kormányzati támogatás nélkül azonban esély sincs erre. „Az MKRSZ támogatja a zöldkeresztes kezdeményezést, azonban senkit nem akarunk állásfoglalásra biztatni, amíg a tervnek nincs valós pénzügyi háttere” – hangsúlyozza a szövetség titkára. Balaton Péter egyébként nem tart az egészségügyi rendszer összeomlásától, azt azonban valószínűsíti, hogy újabb források nélkül működése még jobban lelassul és megdrágul.

OrientPress Hírügynökség
MTI Hírfelhasználó