Matolcsy György: szükség lenne az uniós bankadórendszerre
Az Európai Unió helyzetének megszilárdítását szolgálja a magyar elnökség összes gazdasági jellegű prioritása – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben.
2011. január 25. 11:24

„Gyorsan és jól kell lépnünk, ha azt akarjuk, hogy a magyar elnökség végére megszülessenek a gazdasági kormányzást, a jobb unión belüli koordinációt segítő jogszabályok. Ezek nagy részéhez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges. A hivatalos megbeszélések mellett sok informális találkozón is igyekszem majd közelíteni az álláspontokat” – mondta Matolcsy György a parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt. A magyar elnökség ismert prioritásain túl a képviselők a bankadóval kapcsolatban is több kérdést tettek fel. Matolcsy György elmondta: már tíz európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon van bankadó, de hosszú távon szükség lesz egy harmonizált uniós szintű bankadórendszerre is. Ezt igyekszik előkészíteni a magyar elnökség.

Felmerült a pénzügyi tranzakciók megadóztatása is. Matolcsy György ezt elvben támogatta, de – mint mondta – nagyon alapos elemzés szükséges ehhez. Csak olyan új adót érdemes bevezetni, amely pozitívan hat a gazdaság egészére. Több kérdés volt az uniós szintű euró-kötvény kibocsátásról is. Matolcsy György ezzel a gondolattal egyetértett, de hangsúlyozta: először rendbe kell tenni a költségvetést, csökkenteni az államadósságot, beindítani a növekedést – és ehhez kell most a magyar elnökségnek hozzájárulnia. A másfél órás meghallgatáson kizárólag gazdasági, pénzügyi kérdések merültek fel. A magyar belpolitikáról egyetlen kérdést sem kapott Matolcsy György.

MTI nyomán
Címkék:
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó