Matolcsy György: szükség lenne az uniós bankadórendszerre
Az Európai Unió helyzetének megszilárdítását szolgálja a magyar elnökség összes gazdasági jellegű prioritása – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben.
2011. január 25. 11:24

„Gyorsan és jól kell lépnünk, ha azt akarjuk, hogy a magyar elnökség végére megszülessenek a gazdasági kormányzást, a jobb unión belüli koordinációt segítő jogszabályok. Ezek nagy részéhez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges. A hivatalos megbeszélések mellett sok informális találkozón is igyekszem majd közelíteni az álláspontokat” – mondta Matolcsy György a parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt. A magyar elnökség ismert prioritásain túl a képviselők a bankadóval kapcsolatban is több kérdést tettek fel. Matolcsy György elmondta: már tíz európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon van bankadó, de hosszú távon szükség lesz egy harmonizált uniós szintű bankadórendszerre is. Ezt igyekszik előkészíteni a magyar elnökség.

Felmerült a pénzügyi tranzakciók megadóztatása is. Matolcsy György ezt elvben támogatta, de – mint mondta – nagyon alapos elemzés szükséges ehhez. Csak olyan új adót érdemes bevezetni, amely pozitívan hat a gazdaság egészére. Több kérdés volt az uniós szintű euró-kötvény kibocsátásról is. Matolcsy György ezzel a gondolattal egyetértett, de hangsúlyozta: először rendbe kell tenni a költségvetést, csökkenteni az államadósságot, beindítani a növekedést – és ehhez kell most a magyar elnökségnek hozzájárulnia. A másfél órás meghallgatáson kizárólag gazdasági, pénzügyi kérdések merültek fel. A magyar belpolitikáról egyetlen kérdést sem kapott Matolcsy György.

MTI nyomán
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó