Mubarak ígérete: szombaton új kormányt nevez ki
Kijárási tilalom van érvényben Egyiptomban, a tüntetőket katonák oszlatták fel éjszaka Kairóban.
2011. január 29. 09:45

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ország egész területére kiterjesztette a kijárási tilalmat - jelentette a kairói állami televízió. Katonák oszlatták fel a tömeget Kairó központjában az állami televíziónál pénteken késő este. Éjszaka megszólalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a tévében. Mubarak reformokat ígért, nyitást és modernizációt, a munkanélküliség csökkentését, az oktatás, egészségügy és a lakhatás javítását. Bejelentette, hogy meneszti a kormányt, szombaton új kabinetet fog kinevezni.
 
Az utcákon este páncélozott katonai járművek jelentek meg. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió úgy tudja, hogy az elnöki gárda alakulatait vezényelték ki a főváros utcáira.

Kórházi források közlése szerint legalább öt tüntető vesztette életét pénteken, 870 pedig megsebesült. Néhány embert lőtt sebekkel ápolnak, állapotuk súlyos. A sérültek között rendőrök is vannak, pontos számuk egyelőre nem ismert.

Éjszaka megszólalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a tévében. Mubarak reformokat ígért, nyitást és modernizációt, a munkanélküliség csökkentését, az oktatás, egészségügy és a lakhatás javítását. Bejelentette, hogy meneszti a kormányt, szombaton új kabinetet fog kinevezni.

Egyes városokban példátlan kormányellenes megmozdulások zajlanak, országszerte több százezren vonultak utcára pénteken. Az ország 28 tartományából legalább tizenegyből jelentettek tüntetéseket.

Mubarak, mint a hadsereg főparancsnoka utasította a fegyveres erőket, hogy rendőrséggel együttműködve gondoskodjon a kijárási tilalom betartásáról. A CNN jelentése szerint Kairó utcáin katonai alakulatok és páncélozott rendőrségi járművek tűntek fel. A brit hírügynökség szerint a kairói tüntetők azt skandálták, hogy a hadsereg támogassa őket, mert a rendőrség vízágyút és gumilövedékeket vet be ellenük.

Dacára a rendeletnek tüntetők ezrei gyülekeztek a 18 milliós Kairó utcáin, és sokan a nagy sugárutak és a Nílust átívelő hidak felé tartottak. Napnyugta után felgyújtották a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) székházát, s hasonló sorsra jutottak a párt központjai Szuezben, Damietta és Manszúra városban. A Tahrír térre vezető, ugyancsak Tahrír nevű sugárúton - Kairó fő útján - a tüntetők elzavarták a rohamrendőröket, akik közül többen eldobálták pajzsukat és csatlakoztak a több ezres tömeghez.

Alexandriában lángba borították a helyi kormányzó székházát. Szuezi lázongók megkaparintották egy rendőrsön tárolt összes fegyvert, a rendőröket elzavarták, majd felgyújtották az épületet és az ott parkoló mintegy húsz rendőrségi járművet. A felfegyverkezett tüntetők megpróbáltak megostromolni egy másik rendőrőrsöt, s eközben tűzpárbajba bocsátkoztak az ottani rendfenntartókkal. A lövöldözésben életét vesztette egy 30 éves tüntető.

Az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziók arról számoltak be, hogy egyiptomi rendőrök bántalmazták több tudósítójukat Kairóban, ahol négy francia újságírót is feltartóztattak rövid időre civil ruhás nyomozók.

Egyiptomban kedden robbantak ki a tüntetések, amelyek részvevői előbb "csak" politikai, gazdasági és társadalmi reformokat követeltek a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnöktől. Elsősorban fiatalok és a középosztály képviselői vesznek részt az Április 6. Ifjúsági Mozgalom által indított demonstrációkon, amelyeken immár Mubarak és belügyminisztere, Habib al-Adeli távozását, valamint az 1981-ben bevezetett és azóta is érvényben lévő szükségállapot feloldását követelik.

Az egyiptomiak is a növekvő élelmiszerárakra, a munkanélküliségre és a önkényuralmi kormányzásra panaszkodnak. Egyiptom 80 milliós népessége évente 2 százalékkal növekszik, s a lakosság 60 százalékának életkora 30 év alatt van. A lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él, egyharmada pedig írástudatlan.

Az események "igen nyugtalanítóak"

Egyiptomban "igen nyugtalanító" események zajlanak a washingtoni kormány szerint, amely "az alapvető jogok betartására, az erőszak elkerülésére és a nyílt kommunikáció engedélyezésére" szólította fel Kairót.

Philip Crowley külügyi szóvivő a Twitter közösségi honlapon pénteken elküldött üzenetében azt is hangsúlyozta, hogy "Egyiptom hosszú távú jólétéhez létfontosságúak a reformok". "Az egyiptomi kormánynak partnerként és nem fenyegetésként kell tekintenie a népére" - figyelmeztetett.

A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama elnököt naponta többször is tájékoztatják a helyzetről. Egyiptom az Egyesült Államok legfőbb szövetségese az arab világban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a kairói kormányt, hogy oldja föl a több mint harminc éve bevezetett rendkívüli állapotot. "Szerintem ez az utcákat elöntő csalódottság és düh jó részének ez az oka" - nyilatkozta Genfben Navi Pillay.

A Davosban megkérdezett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy "teljes mértékben be kell tartani a szólásszabadságot" Egyiptomban.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter bírálta az egyiptomi hatóságokat: "Az olyan intézkedések, mint a mobiltelefon vagy az internet szolgáltatás leállítása nem alkalmasak a polgárok kormányba vetett bizalmának a megerősítésére" - mondta.

"Szó sincs a helyzet lecsillapodásáról - ismételte meg a miniszter a biztonsági erőknek és a tüntetőknek szóló felhívását, hogy "ne kerüljenek az erőszak spiráljába".

A bécsi külügyminisztérium péntek délután figyelmeztetést adott ki a Kairóba és a Nílus deltájába utazók számára.

InfoRádió - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
 • Fiataloknak kínál élményeket hazánkban a várjárás
  A nagyvázsonyi vár felújításának eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége - hangsúlyozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.
 • Egyetlen kézbe került Európa szuperexpressz gyártása
  Meglepetés: engedélyezte az Európai Bizottság a Bombardier felvásárlását a francia szuperexpressz gyártójának.
MTI Hírfelhasználó