Sokan csak hónapok múlva tudják meg a magánnyugdíjpénztári reálhozamukat
A Világgazdaság összeállításából kiderül: sok pénztártagnál még azt sem tudják, mekkora összegről van szó.
2011. január 29. 10:27

A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.

A magánnyugdíjpénztári tagoknak még várhatóan hónapokat kell várniuk arra, hogy megkapják a reálhozamukat. Akik maradni szeretnének a magánpillérben - mellyel kizárják magukat az állami nyugdíjrendszerből -, hétfőig kell nyilatkozniuk erről.

Az Aegon Nyugdíjpénztártól a Világgazdaságnak azt a tájékoztatást adták, hogy azok a tagok, akik mindvégig náluk tartották számlájukat már megtudhatják a reálhozamukat; azonban a máshonnan átlépőknél a reálhozam számításához szükséges adatok összegyűjtése jelenleg folyamatban van. Ők később tudnak tájékozódni, várhatóan februárban. A reálhozamok elszámolására várhatóan májustól kerülhet sor, több hónapon keresztül – áll az Aegon által küldött tájékoztatásban.

Pellei József, a VIT nyugdíjpénztár ügyvezetője a Világgazdaság Online-nak elmondta, számos kérdés van, amit még mindig nem lehet egyértelműen megválaszolni, így a reálhozamok kiszámítására még várni kell. Ehhez egy informatikai fejlesztésre van szükség, amin jelenleg dolgoznak a cégnél.

Március 1-jén kapják meg a pénztárak a „maradók” adatait, ezután 45 nap áll rendelkezésre, hogy a pénztárak kidolgozzák a hozamok kifizetésére vonatkozó intézkedési tervet, melyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) várhatóan ezt követően 1-2 hét alatt hagy jóvá – válaszolta Pellei kérdésünkre.

A reálhozam kifizetési ütemét az intézkedési terv fogja szabályozni, nyár közepére már megkaphatják a hozamokat a pénztártagok, akik visszatérnek az állami rendszerbe - mondta Pellei.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási  Főigazgatóság (ONYF) szóvivője az MTI-nek elmondta: délután fél 2-ig 67 500-an nyilatkoztak arról, hogy magánpénztári  tagok kívánnak maradni. Ez több mint 13 ezres növekedés a csütörtök délután rögzített adatokhoz képest.

Eddig mindenki nyilatkozni tudott, aki akart, az átlagos várakozási idő 3-25 perc volt. Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni - közölte az ONYF szóvivője, Szőke Lovas Zsuzsanna.

A tb rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén  lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is. Mint arról az Index információi nyomán beszámoltunk, a magánpénztári tagság fenntartását választók nyugdíjas korukban csak akkor részesülhetnek TB-egészségügyi ellátásban, ha erre külön havidíjat fizetnek.

Világgazdaság Online - MTI Eco
MTI Hírfelhasználó