Keresztény pedagógusok találkoztak Gyöngyösön
Kárpáti Kázmér gyöngyösi ferences házfőnök és rendtársa, Szász Zsombor kezdeményezésére találkoztak a város hívő pedagógusai.
2011. január 31. 15:00

A közös szentmise után több mint hatvanan gyűltek össze a kolostorban, ahol sorsolással csoportokra osztották a megjelenteket.

A csoportok egy-egy kérdőívet kaptak, amelyeken többek között a következő kérdésekre kellett választ keresniük: Mik a hiteles keresztény pedagógus ismérvei? Vannak-e az iskolában torz elképzelések a hitről és Istenről? Mi segít megújulni a mindennapokban? Mi segítené a gyerekek, illetve a felnőttek lelki fejlődését? Felvállalható-e a hit megvallása az óvodában és az iskolában?

A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy az óvónők, a tanítók és a tanárok hasonló nevelési nehézségekkel szembesülnek, melyek megoldásához a hitben látnak nagy erőt és lehetőséget. A szervezők azt tapasztalták, hogy a megjelentek hitvalló életre törekednek, és az iskolai nevelésben fontosnak tartják a keresztény tanítást. Meggyőződésük, hogy a diákok értékrendjének kialakításához nélkülözhetetlen a tanúságtévő, hiteles keresztény élet.

A hívő pedagógusok szolgálatnak tekintik hivatásukat. Arra törekszenek, hogy a kereszténység ne csak a pedagógusok által közvetített erkölcsi normákban – szigorú nevelés, jóság, példamutatás, türelem, empátia stb. –, hanem az egyes tantárgyak anyagrészeiben is megjelenjenek. Fontosnak tartják azt is, hogy a tanulmányi kirándulások programjában szakrális helyek szerepeljenek.

A túlhangsúlyozott szabadság és az azt minden más emberi érték felé emelő liberalizmus többet ártott, mint használt az elmúlt évtizedekben a diákoknak – állapították meg a gyöngyösi pedagógusfórumon. – Ennek is köszönhető, hogy a vallásról, Istenről torz elképzelésük van fiataloknak. Meg kell óvni őket a személyiségük egészséges fejlődésére veszélyes eszméket terjesztő nézetektől és mozgalmaktól.

A pedagógustalálkozó tanulságait hasznosítva a gyöngyösi ferences plébánia előadás-sorozatot indít fiatalok számára. Hívő szakemberek szólnak a diákok nyelvén a mai embert érintő témákról (pl. csillagászat, rockzene, a Biblia hitelessége, szexualitás keresztény szemmel, családi élet, papi, szerzetesi hivatás).

Ferences Sajtóközpont
  • Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
    Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
  • Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot Müller Cecília
    Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tiszti főorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.
  • Copy-paste forradalmak
    A forradalomexport azért veszélyes, mert a Majdan-klónok képesek önmagukat területileg átmásolni.
MTI Hírfelhasználó