Az emberek 96,8 százaléka választotta az állami rendszert
A magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert - jelentette be Selmeczi Gabriella.
2011. február 1. 15:45

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott óriási sikernek nevezte mindezt, kiemelve: mindenki jól járt a nyugdíjvédelmi programmal. Minden magyar állampolgár válláról lekerül az az iszonyatos teher, amit a magánnyugdíjrendszer okozott, hiszen adó vagy járulék formájában mindenkinek fizetnie kellett - fűzte hozzá.

A részletekről szólva Selmeczi elmondta, 102 019 fő nyilatkozott arról, hogy magánnyugdíjpénztár tag kíván maradni a jövőben, továbbá 439 fő jelezte, hogy február végéig szeretné tagságát fenntartani. Mindez azt jelenti, hogy a teljes tagság 3,2 százaléka nem lépett át az állami rendszerbe.

Az emberek visszakapták a választás szabadságát, hiába próbálták az ellenzéki politikusok az emberek bizalmát megingatni - mutatott rá Selmeczi. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott hozzátette: az MSZP az utolsó hetekben pedig már képtelen volt eltitkolni, hogy a magánnyugdíjpénztárak mögött álló milliárdos spekuláns üzletember védik. Reakcióikból az is kiderült - folytatta -, hogy üzleti összefonódások is lehetnek az MSZP és az üzleti körök között. 

Selmeczi Gabriella kitért a nyugdíjintézetek munkatársaira is, akik mint fogalmazott kiváló munkát végeztek. Véleménye szerint akkor is el tudták volna látni feladataikat, ha a jelenleginél jóval nagyobb lett volna az érdeklődés. Elmondta azt is, hogy sem külföldről, sem a büntetővégrehajtási intézetekből nem érkezett panasz az átjelentkezéssel kapcsolatosan.

A miniszterelnöki megbízott a jövőről szólva kifejtette, a kormány figyelemmel fogja kísérni az átadás-átvétel folyamatát. Mint folytatta, március 1-jétől kapják meg a magánnyugdíjpénztárak a konkrét adatokat, hogy melyik intézetben hányan maradtak. Ezt követően 45 napjuk maradt arra, hogy kidolgozzanak egy végrehajtási akciót, melyet el kell küldeniük a PSZÁF-nak, és csak ezt követően számolhatják ki a reálhozamok mértékét. Ha valaki február végéig nem nyilatkozik a reálhozamának jövőjéről, akkor március végéig megkeresik a pénztárak, és kitöltetek vele egy nyilatkozatot - fűzte hozzá Selmeczi, aki elmondta azt is, legkorábban április közepén vehetik fel a tagok a reálhozamot.

Újságírói kérdésre válaszolva Selmeczi elmondta azt is, hogy a magánnyugdíjpénztár tagok a jövőben szabadon választhatják meg, melyik intézethez kívánnak csatlakozni, azonban a későbbiekben az állami rendszerbe kizárólag rokkantság esetén tudnak visszalépni. Selmeczi Gabriella végül úgy fogalmazott, a jelenleg az Alkotmánybíróság előtti beadványoktól nem tartanak, mert mint fogalmazott, véleményük szerint egyetlen jogszabály sem ütközik az Alkotmányba.

Az MSZP sikert kudarcnak akarja látni

Az MSZP szerint szégyenletes, hogy "egy felháborító zsarolással kikényszerített átlépést" Selmeczi Gabriella sikernek nevez, és a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott jobban tette volna, ha inkább hallgat ahelyett, hogy "egy nemzetellenes cselekedettel" dicsekszik. Kormos Kata szóvivő ezt annak kapcsán közölte, hogy Selmeczi óriási sikernek nevezte, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8%-a választotta az állami nyugdíjrendszert. Ha fordítva történt volna a nyugdíjpénztár-választási lehetőség, azaz azoknak kellett volna nyilatkozniuk a közintézményekben, akik az állami nyugdíjpénztárba akarnak visszatérni, akkor fordított eredmény született volna - írta a szóvivő.

Hozzátéve: "Selmeczi Gabriella inkább szégyellje magát, hogy a pártja, a Fidesz egy jól működő nyugdíjrendszert vert szét, hiszen Szijjártó Péter nemrég ismerte el, hogy fogalmuk sincs, mi lesz 20-30 év múlva a nyugdíjakkal".

Forrás: fidesz.hu, MTI
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
  • Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltás
    Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Hírfelhasználó