Bajban Gyárfás Tamás, az egykori Napkelte vezetője?
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az EB megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.
2011. február 2. 16:18

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) 2008-ban elnyerte a 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság megrendezésének jogát.

A Kormány központi költségvetési forrásból 400 millió Ft-tal támogatta a 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi EB-t.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az EB megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.

A 400M Ft-ból Dr. Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a 2010. évi költségvetésbe 100 millió Ft-ot elmulasztott betervezni, annak ellenére, hogy ezt egy Kormányhatározat előírta számára. Így a szóban forgó támogatást újabb csontvázként, 2010 júliusában az új Kormánynak kellett biztosítania.

Az állam a 400M Ft közvetlen támogatáson túl közvetett módon további 442M Ft-al is hozzájárult az EB megrendezéséhez.

A KEHI vizsgálata megállapította, hogy a MÚSZ főtitkára a támogatási szerződés megkötését megelőzően megalapozatlan költségvetést nyújtott be az Önkormányzati Minisztériumnak, az EB összköltségét ugyanis 30 %-kal magasabb összegre tervezte, közel 350 millió Ft-tal túllépve a reális értéket.

A KEHI az ellenőrzés során számos egyéb szabálytalanságot tárt fel:

- a MÚSZ közbeszerzési eljárás nélkül, illetve jogszerűtlenül lefolytatott közbeszerzést követően kötött szerződéseket,

- indokolatlanul kívánt egyes költségeket elszámolni, valamint

- a MÚSZ által foglalkoztatott személyekkel összefüggésben megállapította, hogy a Szövetség a bejelentési és járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget, a be nem fizetett járulék összege csaknem 20 millió Ft

A MÚSZ elnöke, LEN alelnökként, annak ellenére, hogy a MÚSZ által rendezett kontinensviadalon hivatalból részt kellett vennie, napidíjat vett fel az EB ideje alatt.

A KEHI kifogásolta továbbá, hogy a MÚSZ főtitkára feladatait az erre vonatkozó szerződés szerint ingyenesen látja el, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a tulajdonában álló Bt-n keresztül hasonló feladatokért több tíz millió Ft díjazásban részesül.

A KEHI megállapításai alapján az EB megrendezésére kapott 400 millió Ft állami támogatásból a MÚSZ mintegy 120 millió Ft-ra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió Ft-ot pedig jogszabálysértő módon használt fel.

A vizsgálat emellett több mint 130 millió Ft összegű jogszabálysértő forrás-felhasználást tárt fel, e tételekkel kapcsolatban azonban a MÚSZ végül – vélhetően a KEHI ellenőrzése miatt – úgy döntött, hogy azokat nem kívánja elszámolni az állami támogatás terhére.

kehi.gov.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó