Bajban Gyárfás Tamás, az egykori Napkelte vezetője?
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az EB megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.
2011. február 2. 16:18

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) 2008-ban elnyerte a 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság megrendezésének jogát.

A Kormány központi költségvetési forrásból 400 millió Ft-tal támogatta a 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi EB-t.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az EB megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.

A 400M Ft-ból Dr. Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a 2010. évi költségvetésbe 100 millió Ft-ot elmulasztott betervezni, annak ellenére, hogy ezt egy Kormányhatározat előírta számára. Így a szóban forgó támogatást újabb csontvázként, 2010 júliusában az új Kormánynak kellett biztosítania.

Az állam a 400M Ft közvetlen támogatáson túl közvetett módon további 442M Ft-al is hozzájárult az EB megrendezéséhez.

A KEHI vizsgálata megállapította, hogy a MÚSZ főtitkára a támogatási szerződés megkötését megelőzően megalapozatlan költségvetést nyújtott be az Önkormányzati Minisztériumnak, az EB összköltségét ugyanis 30 %-kal magasabb összegre tervezte, közel 350 millió Ft-tal túllépve a reális értéket.

A KEHI az ellenőrzés során számos egyéb szabálytalanságot tárt fel:

- a MÚSZ közbeszerzési eljárás nélkül, illetve jogszerűtlenül lefolytatott közbeszerzést követően kötött szerződéseket,

- indokolatlanul kívánt egyes költségeket elszámolni, valamint

- a MÚSZ által foglalkoztatott személyekkel összefüggésben megállapította, hogy a Szövetség a bejelentési és járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget, a be nem fizetett járulék összege csaknem 20 millió Ft

A MÚSZ elnöke, LEN alelnökként, annak ellenére, hogy a MÚSZ által rendezett kontinensviadalon hivatalból részt kellett vennie, napidíjat vett fel az EB ideje alatt.

A KEHI kifogásolta továbbá, hogy a MÚSZ főtitkára feladatait az erre vonatkozó szerződés szerint ingyenesen látja el, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a tulajdonában álló Bt-n keresztül hasonló feladatokért több tíz millió Ft díjazásban részesül.

A KEHI megállapításai alapján az EB megrendezésére kapott 400 millió Ft állami támogatásból a MÚSZ mintegy 120 millió Ft-ra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió Ft-ot pedig jogszabálysértő módon használt fel.

A vizsgálat emellett több mint 130 millió Ft összegű jogszabálysértő forrás-felhasználást tárt fel, e tételekkel kapcsolatban azonban a MÚSZ végül – vélhetően a KEHI ellenőrzése miatt – úgy döntött, hogy azokat nem kívánja elszámolni az állami támogatás terhére.

kehi.gov.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó