Bajban Gyárfás Tamás, az egykori Napkelte vezetője?
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az EB megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.
2011. február 2. 16:18

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) 2008-ban elnyerte a 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság megrendezésének jogát.

A Kormány központi költségvetési forrásból 400 millió Ft-tal támogatta a 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi EB-t.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az EB megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálta.

A 400M Ft-ból Dr. Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a 2010. évi költségvetésbe 100 millió Ft-ot elmulasztott betervezni, annak ellenére, hogy ezt egy Kormányhatározat előírta számára. Így a szóban forgó támogatást újabb csontvázként, 2010 júliusában az új Kormánynak kellett biztosítania.

Az állam a 400M Ft közvetlen támogatáson túl közvetett módon további 442M Ft-al is hozzájárult az EB megrendezéséhez.

A KEHI vizsgálata megállapította, hogy a MÚSZ főtitkára a támogatási szerződés megkötését megelőzően megalapozatlan költségvetést nyújtott be az Önkormányzati Minisztériumnak, az EB összköltségét ugyanis 30 %-kal magasabb összegre tervezte, közel 350 millió Ft-tal túllépve a reális értéket.

A KEHI az ellenőrzés során számos egyéb szabálytalanságot tárt fel:

- a MÚSZ közbeszerzési eljárás nélkül, illetve jogszerűtlenül lefolytatott közbeszerzést követően kötött szerződéseket,

- indokolatlanul kívánt egyes költségeket elszámolni, valamint

- a MÚSZ által foglalkoztatott személyekkel összefüggésben megállapította, hogy a Szövetség a bejelentési és járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget, a be nem fizetett járulék összege csaknem 20 millió Ft

A MÚSZ elnöke, LEN alelnökként, annak ellenére, hogy a MÚSZ által rendezett kontinensviadalon hivatalból részt kellett vennie, napidíjat vett fel az EB ideje alatt.

A KEHI kifogásolta továbbá, hogy a MÚSZ főtitkára feladatait az erre vonatkozó szerződés szerint ingyenesen látja el, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a tulajdonában álló Bt-n keresztül hasonló feladatokért több tíz millió Ft díjazásban részesül.

A KEHI megállapításai alapján az EB megrendezésére kapott 400 millió Ft állami támogatásból a MÚSZ mintegy 120 millió Ft-ra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió Ft-ot pedig jogszabálysértő módon használt fel.

A vizsgálat emellett több mint 130 millió Ft összegű jogszabálysértő forrás-felhasználást tárt fel, e tételekkel kapcsolatban azonban a MÚSZ végül – vélhetően a KEHI ellenőrzése miatt – úgy döntött, hogy azokat nem kívánja elszámolni az állami támogatás terhére.

kehi.gov.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó