K&H: A vevők átlagos fizetési határideje kissé csökkent
Egy nemrég készített felmérés szerint előre láthatólag idén a hazai vállalatok több mint 3 százaléka válik fizetésképtelenné.
2011. február 4. 14:26

Emellett a vevők folyamatos kockázat-figyelésére hívják fel a figyelmet. Mivel a kisvállalati szektorban a vevői kapcsolatok befolyásolják leginkább a cégek gazdasági helyzetét, ezért a kkv-k esetében különösen nagy jelentőséggel bír a pénzügyileg stabil partnerek kiválasztása - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„2004 óta negyedévente vizsgáljuk, milyen tényezők befolyásolják leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetét, és ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy – megelőzve a vállalkozás pénzügyi helyzetét, a közterhek, valamint a kormányzati gazdaságpolitika hatását - a vevői kapcsolatok bírnak legnagyobb súllyal a kkv-k életében” – mondta el a szakember.

„Fontos pozitívum e téren, hogy a kkv vezetők körében végzett kutatásunk legfrissebb adatai szerint a vevők átlagos fizetési határideje valamelyest csökkent az előző időszakhoz képest, 33 nap lett, és a vállalatvezetők további 3 napos határidő-csökkenést várnak az elkövetkező egy évben. Emellett 13 napról 10 napra változott a vevői és a szállítói kifizetések közötti finanszírozandó időtáv, így várhatóan kevésbé terheli majd a vállalkozásokat likviditási probléma” – magyarázta Németh László. Ami azonban mindenképpen árnyalja ezt a pozitív tendenciát, hogy a kkv-k körében továbbra is a 30-60 napos vevői fizetési határidő a leggyakoribb, de minden hatodik vállalkozásnak van olyan üzleti partnere is, amely csak 60 napra, vagy azon túl fizet.

Érdekes módon regionálisan jelentős eltérés mutatkozik a vevői számlák kiegyenlítésének tekintetében: az alföldi régió cégei vannak a legkedvezőbb helyzetben, hiszen a többi régióhoz képest itt a legmagasabb a 15 napra, vagy annál kevesebb időre fizető vevők aránya, miközben az észak-magyarországi cégek 82%-ánál jellemző, hogy 30-60 napos határidővel egyenlítik ki a vevők számláikat.

K&H
  • Létező és leküzdhetetlen a kettős mérce az EU-ban
    Létező és jelenleg sajnos leküzdhetetlen jelenségnek nevezte a kettős mércét az Európai Unióban (EU) Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn egy budapesti rendezvényen.
  • Kenya kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni
    Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.
  • Újévi üdvözlet a német Abszurdisztánból
    Németország önkívületi állapotban van: németként évek óta úgy érzem már, hogy infantilis emberek ültek a nyakamra.
MTI Hírfelhasználó