K&H: A vevők átlagos fizetési határideje kissé csökkent
Egy nemrég készített felmérés szerint előre láthatólag idén a hazai vállalatok több mint 3 százaléka válik fizetésképtelenné.
2011. február 4. 14:26

Emellett a vevők folyamatos kockázat-figyelésére hívják fel a figyelmet. Mivel a kisvállalati szektorban a vevői kapcsolatok befolyásolják leginkább a cégek gazdasági helyzetét, ezért a kkv-k esetében különösen nagy jelentőséggel bír a pénzügyileg stabil partnerek kiválasztása - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„2004 óta negyedévente vizsgáljuk, milyen tényezők befolyásolják leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetét, és ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy – megelőzve a vállalkozás pénzügyi helyzetét, a közterhek, valamint a kormányzati gazdaságpolitika hatását - a vevői kapcsolatok bírnak legnagyobb súllyal a kkv-k életében” – mondta el a szakember.

„Fontos pozitívum e téren, hogy a kkv vezetők körében végzett kutatásunk legfrissebb adatai szerint a vevők átlagos fizetési határideje valamelyest csökkent az előző időszakhoz képest, 33 nap lett, és a vállalatvezetők további 3 napos határidő-csökkenést várnak az elkövetkező egy évben. Emellett 13 napról 10 napra változott a vevői és a szállítói kifizetések közötti finanszírozandó időtáv, így várhatóan kevésbé terheli majd a vállalkozásokat likviditási probléma” – magyarázta Németh László. Ami azonban mindenképpen árnyalja ezt a pozitív tendenciát, hogy a kkv-k körében továbbra is a 30-60 napos vevői fizetési határidő a leggyakoribb, de minden hatodik vállalkozásnak van olyan üzleti partnere is, amely csak 60 napra, vagy azon túl fizet.

Érdekes módon regionálisan jelentős eltérés mutatkozik a vevői számlák kiegyenlítésének tekintetében: az alföldi régió cégei vannak a legkedvezőbb helyzetben, hiszen a többi régióhoz képest itt a legmagasabb a 15 napra, vagy annál kevesebb időre fizető vevők aránya, miközben az észak-magyarországi cégek 82%-ánál jellemző, hogy 30-60 napos határidővel egyenlítik ki a vevők számláikat.

K&H
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó