Merj tenni! - néhány egészségügyi hálapénz-tarifa
A Transparency International Magyarország támogatni kívánja a közérdekű bejelentéseket, ezért elindítja korrupciós jogsegélyszolgálatát.
2011. február 4. 14:02

Ennek részeként indult el a merjtenni.hu oldal, mely hasznos információkat tartalmaz arról, hogy egy adott területen milyen szervhez és hogyan fordulhat a bejelentő. A szervezet számos ügyvédi irodával működik együtt pro bono alapon, akikkel személyes jogi tanácsadást és akár jogi képviseletet is nyújt a korrupció ellen tenni akaró állampolgárok számára.

Egészségügy

Az egészségügy talán a legfontosabb, valóban minden embert érintő probléma Magyarországon, hiszen előbb-utóbb mindenki beteg lesz, így igénybe kell vennie az egészségügyi ellátásokat. Mi tehát az egészségügy? Áldás vagy átok? Valóban igazak-e azok a megállapítások, melyek szerint a politika mellett az egészségügy a korrupció melegágya, és évente 50 milliárd forintnyi adó tűnik el az egészségügyi korrupció miatt?

Mi az egészségügy valódi funkciója: a lakosságot az egyik legfontosabb közszolgáltatással ellátni, vagy az egészségügy sem más, mint profittermelő gépezet? Egyáltalán közszolgáltatás-e az egészségügy, vagy mindenki szervezze meg az ellátásának feltételeit, ha beteg lesz? Létezik-e egészséghez való jog?

A helyzet sajnos egyre zavarosabb, kérdéseinkre választ nem kapunk. Annyit láthatunk csak, hogy az ellátás minősége egyre romlik, pedig a GDP 10%-át költjük egy évben átlagosan a társadalom egyik legnagyobb ellátórendszerére. Rendkívül nyugtalanító az is, hogy egyre kevesebb fiatal választaná az orvosi hivatást, miközben szükség lenne jó orvosokra. Ez azonban nem meglepő, hiszen egy fiatal orvos kilátásai nem túl kedvezőek, mikor megkezdi azt a pályát, melyet élethivatásául választott. Ezek után teljesen érthető, hogy az orvosok némi többletpénzért egyes betegekre kivételes figyelmet fordítanak, vagy engednek a gyógyszercégek csábításának. Sokaknak ezek a „pótlékok” sem teszik lehetővé az emberhez méltó megélhetést, és éppen ezért nagyon is egyértelmű okokból a külföldi munkavállalást választják, ami nemcsak több és tisztességesen megkeresett honoráriummal, hanem a szakmájuknak kijáró, annak megfelelő megbecsüléssel is jár.

A továbbiakban a legtipikusabb korrupciós helyzetek megvilágításával, illetve más egyéb módszerekkel szeretnénk segíteni és ösztönözni Önt, hogy ha korrupcióval találkozik az egészségügyben, hova fordulhat panaszt tenni.

A legtipikusabb korrupciós helyzetek az egészségügyben:

1. Hálapénz
2. Korrupció az egészségügyi közbeszerzések területén
3. Receptírással kapcsolatos problémák
4. Indokolatlan leszázalékolások
5. Az egészségügyi várólista problémája

Magyarországon az egészségügyi korrupció a korrupciós lista éllovasa. A legismertebb korrupciós helyzet az egészségügyben a hálapénz adása: orvosok, nővérek pénzt kapnak olyan szolgáltatásokért, melyek igazából a TB által finanszírozottak. Ezt általában a kezelés előtt adják a betegek a jobb ellátás reményében, vagy közvetlenül utána, megköszönve a megkülönböztetett figyelmet.

“Magyarországon a hálapénzek összege évente 40-100 milliárd forint között mozoghat”. Az orvostársadalom teljesen elfogadhatónak tartja a hálapénzt, ami nem meglepő, ismerve az átlagos orvosi fizetéseket és az orvosok társadalmi megbecsültségét. A lakosság azonban nem ilyen megértő a kérdésben. “Az orvosok csaknem kétharmada, a betegek 54 százaléka elfogadja, hogy a hálapénz adása megnyugtató a betegnek. A hálapénz a jogszabályok szerint adóköteles jövedelem, ám az orvosi hálapénz tekintélyes része nem leadózottan kerül az orvosok zsebébe.  Egy felmérés szerint a hálapénz összege leginkább a szakterülettől, a beosztástól és az orvos hírnevétől függ, amely az orvosok nettó fizetésének minimum 60%-át éri el. Hálapénz szempontjából a nőgyógyász a legjövedelmezőbb szakma, itt a betegeknek legalább 85 százaléka fizet pluszpénzt az ellátásért. Ezt követi a sebészet, ahol a betegek 73 százalékától remélhető hálapénz. Közepesen jól fizető szakmának tartják a belgyógyászatot és a szemészetet, 54-54 százalékos eredménnyel. Az orvosok szerint a legkevésbé hálapénzes kórházi terület a pszichiátria”. Tipikus helyzet az is, ha jobb körülményeket szeretnénk magunknak teremteni (kevesebb ágyas szoba, több törődés, jobb ételek), akkor ezt is megkaphatjuk.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hálapénz nyugtalanító, és nem megoldás a helyzetre, de amíg az állam nem becsüli meg jobban az orvosokat (pénz formájában is), addig nem kell csodálkozni az orvosi fizetések ily módon történő kiegészítésén.

NÉHÁNY TARIFA FORINTBAN (2009)

  • Belgyógyászati kórházi osztályról átkerülés krónikus osztályra: 30 000
  • Hamis igazolás kiállítása körzeti orvosnál: 2 000
  • Vényköteles gyógyszer beszerzése kórházi ápolótól: 10 000
  • Hivatásos sofőrnél magas vérnyomás ellenére kiállított orvosi igazolás: 10 000
  • Vastagbélrák-műtét: sebésznek: 30-50 000 altatóorvosnak: 10 000 főnővérnek heti: 2000 ápolónőnek heti: 1000 betegszállítónak: 5-600
  • Szemműtét (retinaleválás): 70 000
  • Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján: 30 000
  • Szülés: 40-300 000
  • Térdműtét (porcleválás) – az operáló orvosnak: 50 000

(A fenti idézetek és a táblázat forrását itt találja.)

Hova fordulhat?

Panaszával az intézmény betegjogi képviselőjéhez vagy az intézmény fenntartójához fordulhat. Mivel a hálapénz adása legtöbbször a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásokat érinti, ezért ha az imént felsorolt helyeken nem kapott megfelelő jogorvoslatot problémájára, érdemes lehet a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárhoz vagy az  Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordulni. További lehetőség, ha az Egészségbiztosítási Felügyeletet keresi meg.

merjtenni.hu
MTI Hírfelhasználó