Hírek és cáfolatok Egyiptomból
Bár korábban elterjedtek hírek lemondásáról, változatlanul Hoszni Mubarak az egyiptomi kormányzó párt elnöke. Szombaton 150, vasárnap 300 turista érkezik haza Egyiptomból.
Utoljára frissítve: 2011. február 5. 19:09
2011. február 5. 18:53

Változatlanul Hoszni Mubarak az egyiptomi kormányzó párt elnöke

Hoszni Mubarak nem mondott le a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt elnöki posztjáról, az al-Arabíja után az egyiptomi állami tévé is visszavonta az erről szóló hírét. Viszont a párt vezető testületének tagjai valóban lemondtak - köztük az államfő kisebbik fia, Gamal is. Szafvat as-Sarífnak, az NDP eddigi főtitkárának helyére a kairói bejelentés szerint Hoszam Badrávi került, aki a jelek szerint a párt liberális szárnyához tartozik. Badrávi a kairói egyetem professzora, tekintélyes orvos, aki posztgraduális tanulmányait az Egyesült Államokban folytatta.

Az al-Arabíja korábban azt a hír közölte, hogy Hoszni Mubarak lemondott a kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt elnöki posztjáról. A tüntetők ugyan a lemondását követelték, de nem a párt, hanem az ország éléről. A hírt az al-Jazeera is megerősítette az egyiptomi állami tévére hivatkozva.


Törölték a kairói öttusa Világkupa-versenyt

Az egyiptomi feszült politikai helyzet miatt törölték az öttusa Világkupa-sorozat kairói versenyét, amelyre március 24. és 27. között került volna sor.

Az észak-afrikai állam szakszövetsége jelezte a nemzetközi szövetségnek (UIPM), hogy a részvétel nagy biztonsági kockázatot jelentene a küldöttségeknek, így az UIPM szombaton úgy döntött, hogy kiveszi a viadalt a naptárból.

Az egyiptomi fővárosba március közepére tervezett Afrika-bajnokságot ugyancsak törölték, a szeptember 6-tól 14-ig ugyanott kiírt öttusa-világbajnokságot viszont egyelőre nem fenyegeti veszély.


Martonyi János szerint Európa nem avatkozik egyetlen ország belügyeibe sem

Európa nem akar beavatkozni egyetlen ország belügyeibe sem, de mindig ott van, ahol a segítségére szükség van, hogy támogassa az alapvető értékeket és elveket - húzta alá Martonyi János külügyminiszter a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott interjújában, az egyiptomi történésekről feltett kérdésre adott válaszában. A fényképes interjút online kiadásának címoldalán közölte szombaton a Global Times (GT) című kínai napilap.
 

Szombaton 150 magyar turista érkezik haza

Szombaton késő este érkezik haza az első 150 magyar turista Egyiptomból. A Vörös-tengernél nyaraló másik 300 utast pedig vasárnap hozzák haza. Az utazási irodák abban bíznak, hogy Egyiptomban néhány héten belül rendeződik a helyzet, és újra indíthatnak charterjáratokat a népszerű üdülőhelyekre.

A Vörös-tenger melletti üdülőhelyekről szombat este érkezik haza az első 150 magyar turista közvetlen charter repülőjárattal, vasárnap pedig két géppel újabb 300 utast hoz haza az érintett 5 utazási iroda. Ez azt jelenti, hogy az Egyiptomban tartózkodó valamennyi turista hazaérkezik a hétvégén Egyiptomból. Arról azonban az irodáknak nincs információjuk, hogy hányan lehetnek még az ország más részein, akik egyénileg utaztak, esetleg ott dolgoznak vagy tanulnak - mondta Molnár Judit, az Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

A magyar utasok egyébként nem voltak veszélyben, mert a Vörös-tenger melletti üdülőhelyek az ország más részein jellemző zavargások ellenére csendesek, nyugodtak maradtak. Panaszt senkitől sem kaptak az utazási irodák. Más európai országok turistái is változatlanul nagy számban pihennek a tengerparton - tette hozzá Molnár Judit.

Az egyiptomi belpolitikai helyzet, a tüntetések és összecsapások miatt a magyar Külügyminisztérium január 31-én az egész országot átsorolta az I-es, azaz az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába. A hazai utazásszervezők ezután felfüggesztették a charterjáratokat Egyiptomba. Az utazási szerződésekről szóló kormányrendelet szerint az irodáknak kötelességük úgynevezett helyettesítő szolgáltatást felajánlaniuk azoknak a turistáknak, akik már befizették a nyaralásukat, de már nem utazhattak el. Erre több lehetőség van: felajánlhatnak például egy későbbi időpontra szóló egyiptomi utazást is. A Független Hírügynökség erre vonatkozó kérdésére Molnár Judit úgy válaszolt: jelenleg várnak. Abban bíznak, hogy néhány héten belül rendeződik a helyze,t az észak-afrikai országban és újra indíthatnak járatokat. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha Egyiptom visszakerült a Külügyminisztérium II-es biztonsági kategóriájába. Amíg ez nem történik meg, az utazási irodák értelemszerűen nem tudnak például márciusi időpontra szóló utazást felajánlani a turistáknak. (da)

Mi jár azoknak, akik most nem utazhatnak Egyiptomba?

Egyelőre nem állapodtak meg az utazási irodák és a légitársaságok arról, milyen arányban osszák meg a hiányt, amely az észak-afrikai zavargások miatt felfüggesztett charterközlekedésből keletkezett - mondta az InfoRádiónak az utazásszervezők és utazásközvetítők szövetségének szóvivője. Molnár Judit hangsúlyozta: a turisták visszakapják lemondott utazásuk költségeit.

Megosztják egymás között a veszteséget a légitársaságok és az utazási irodák, ám az még nem dőlt el, hogy milyen arányban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. Több társaságot azért ért kár, mert a bizonytalan egyiptomi belpolitikai helyzet miatt szüneteltetni kell a charterjáratok közlekedtetését.

Molnár Judit megjegyezte: a szakma abban bízik, hogy néhány héten belül újra indulhatnak turisták az észak-afrikai országba, amelyet a külügyi tárca a múlt vasárnap utazásra nem javasolt térségnek minősített. Bár az Egyiptom vörös-tengeri üdülőhelyein nyugalom van, a magyarokat a hét végén hazahozzák.

A szóvivő közölte azt is, hogy a lemondott utakra befizetett összegeket visszakapják az utazási irodák ügyfelei.

E témában adott ki sajtóközleményt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület is. A szervezet elnöke ebben arról ír, hogy az utazási szerződésekről szóló kormányrendelet szerint helyettesítő szolgáltatást - későbbi utazási időpontot vagy másik úti célt - kell felajánlani azoknak a turistáknak, akik már befizették az utat Egyiptomba. Amennyiben a helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni.

Ha azonban a fogyasztó nem tudja, vagy nem akarja a helyettesítő szolgáltatást elfogadni, a fogyasztó jogkövetkezmény nélkül elállhat a szerződéstől, az utazás díja pedig visszajár.

index.hu - telesport.hu - mti - FH - hirtv.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó