Kimutatható a stroke és a diétás üdítők kapcsolata?
Egyre többen fogyasztanak diétás, energiacsökkentett üdítőitalokat annak érdekében, hogy étrendjük egészségesebb legyen, a legújabb kutatások azonban felvetették, hogy ezzel nagy valószínűség szerint éppen ártanak saját egészségüknek. A szakemberek szerint ugyanis ezek a készítmények stroke kialakulását eredményezhetik.
2011. február 14. 08:16

Az Amerikai Stroke Társaság a héten nemzetközi konferenciát tart - ezen merült fel, hogy a szélütés kialakulását elősegíthetik a diétás üdítők. Ezek a termékek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot, aminek a rendszeres fogyasztása érrendszeri problémák kialakulásához vezethet - írja a Discovery News.

A kísérletek során ugyanis a tudósok felfigyeltek arra, hogy azok esetében, akik naponta 1-2 palack diétás üdítőt fogyasztanak el, 61 százalékkal nőtt meg a stroke kialakulásának esélye. Ennek oka, hogy ezekben a termékekben sok a nátrium - rendszeres fogyasztásukkal akár 4000 milligramm is bekerülhet a szervezetünkbe egy nap, míg a beviteli határérték csupán napi 1500 milligramm.

A szakeberek ezért azt javasolják az embereknek, hogy lehetőség szerint kerüljék a diétás üdítők rendszeres fogyasztását - helyette válasszák inkább az ásványvizet.

OrientPress Hírügynökség
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat
  Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat, amelyek tenni szeretnének Európa jövőjéért - fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap online kiadásában pénteken.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó