Kimutatható a stroke és a diétás üdítők kapcsolata?
Egyre többen fogyasztanak diétás, energiacsökkentett üdítőitalokat annak érdekében, hogy étrendjük egészségesebb legyen, a legújabb kutatások azonban felvetették, hogy ezzel nagy valószínűség szerint éppen ártanak saját egészségüknek. A szakemberek szerint ugyanis ezek a készítmények stroke kialakulását eredményezhetik.
2011. február 14. 08:16

Az Amerikai Stroke Társaság a héten nemzetközi konferenciát tart - ezen merült fel, hogy a szélütés kialakulását elősegíthetik a diétás üdítők. Ezek a termékek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot, aminek a rendszeres fogyasztása érrendszeri problémák kialakulásához vezethet - írja a Discovery News.

A kísérletek során ugyanis a tudósok felfigyeltek arra, hogy azok esetében, akik naponta 1-2 palack diétás üdítőt fogyasztanak el, 61 százalékkal nőtt meg a stroke kialakulásának esélye. Ennek oka, hogy ezekben a termékekben sok a nátrium - rendszeres fogyasztásukkal akár 4000 milligramm is bekerülhet a szervezetünkbe egy nap, míg a beviteli határérték csupán napi 1500 milligramm.

A szakeberek ezért azt javasolják az embereknek, hogy lehetőség szerint kerüljék a diétás üdítők rendszeres fogyasztását - helyette válasszák inkább az ásványvizet.

OrientPress Hírügynökség
  • Gulyás: második gazdaságvédelmi akciótervet kíván a kormány elfogadni
    Várhatóan öt százalék körül alakul a magyar gazdaság idei növekedése - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • A hősök nem halhatnak meg
    Meghalt az Öregisten, és mi öltük meg – állapítja meg Nietzsche a 19. század végén. Lassan meghalnak a hőseink is, és mi hagyjuk lemészárolni őket, ha engedünk a liberálfasizmus végtelen terjeszkedésének, ha tétlenül nézzük a szabadosság antikultúrájának hegemóniáját az ifjúság körében. Pesszimista kultúrdiagnózis a nyugati létforma jövőjéről.
  • Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon
    A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.
MTI Hírfelhasználó