Befagyasztják Mubarak külföldi számláit?
Az Európai Uniótól is kérte Egyiptom, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit - közölték hétfőn Brüsszelben uniós források. Kairó előzőleg számos korábbi magas rangú egyiptomi tisztségviselő vagyonának befagyasztását kérte Nagy-Britanniától, majd hasonló kéréssel fordult Németországhoz is.
2011. február 15. 09:56

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter újságírókkal Brüsszelben közölte, hogy a Mubarak-számlák esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Este diplomáciai források ezt azzal egészítették ki, hogy a kérdés szerepel a keddi brüsszeli diplomáciai egyeztetések napirendjén is.

Kedden az Európai Unió 27 tagországának pénzügyminiszterei tartanak hivatalos tanácskozást Brüsszelben más kérdésekről. A 27-ek azonban már hétfő este összeültek, miután az eurózóna 17 országának pénzügyminisztere - az úgynevezett Eurócsoport - előzetes megbeszélést tartott az euróövezet pénzügyi mentőcsomagjának megerősítéséről.

A Mubarak-számlák befagyasztásának kérdését európai szinten kell megvitatni - mondta újságíróknak Lagarde. Mint hozzátette, Franciaország kész az együttműködésre az egyiptomi - valamint hasonló ügyben a tunéziai - igazságügyi hatóságokkal.

Az ENSZ és a Világbank már tett olyan irányú kezdeményezést, hogy a bukott politikai vezetők által eltulajdonított nemzeti javakat lehetőség szerint juttassák vissza azok jogos tulajdonosaihoz. Franciaország támogatja ezt a kezdeményezést - jelentette ki Lagarde.

Mubarak pénteki lemondása után Svájc olyan döntést hozott, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait. Vasárnap London jelezte, hogy a Mubarak-vagyon ügyében összehangolt nemzetközi lépések várhatók.

Tunézia esetében az EU-országok külügyminiszterei két héttel ezelőtt döntést hoztak az észak-afrikai országból elmenekült volt államfő Európában elérhető bankszámláinak befagyasztásáról.

MTI nyomán
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó