Befagyasztják Mubarak külföldi számláit?
Az Európai Uniótól is kérte Egyiptom, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit - közölték hétfőn Brüsszelben uniós források. Kairó előzőleg számos korábbi magas rangú egyiptomi tisztségviselő vagyonának befagyasztását kérte Nagy-Britanniától, majd hasonló kéréssel fordult Németországhoz is.
2011. február 15. 09:56

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter újságírókkal Brüsszelben közölte, hogy a Mubarak-számlák esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Este diplomáciai források ezt azzal egészítették ki, hogy a kérdés szerepel a keddi brüsszeli diplomáciai egyeztetések napirendjén is.

Kedden az Európai Unió 27 tagországának pénzügyminiszterei tartanak hivatalos tanácskozást Brüsszelben más kérdésekről. A 27-ek azonban már hétfő este összeültek, miután az eurózóna 17 országának pénzügyminisztere - az úgynevezett Eurócsoport - előzetes megbeszélést tartott az euróövezet pénzügyi mentőcsomagjának megerősítéséről.

A Mubarak-számlák befagyasztásának kérdését európai szinten kell megvitatni - mondta újságíróknak Lagarde. Mint hozzátette, Franciaország kész az együttműködésre az egyiptomi - valamint hasonló ügyben a tunéziai - igazságügyi hatóságokkal.

Az ENSZ és a Világbank már tett olyan irányú kezdeményezést, hogy a bukott politikai vezetők által eltulajdonított nemzeti javakat lehetőség szerint juttassák vissza azok jogos tulajdonosaihoz. Franciaország támogatja ezt a kezdeményezést - jelentette ki Lagarde.

Mubarak pénteki lemondása után Svájc olyan döntést hozott, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait. Vasárnap London jelezte, hogy a Mubarak-vagyon ügyében összehangolt nemzetközi lépések várhatók.

Tunézia esetében az EU-országok külügyminiszterei két héttel ezelőtt döntést hoztak az észak-afrikai országból elmenekült volt államfő Európában elérhető bankszámláinak befagyasztásáról.

MTI nyomán
  • Híd épül a rendező pályaudvar felett
    Több fejlesztéssel erősíti az állami beruházó a körvasút Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszát: a Déli összekötő híd bővítése mellett Ferencváros állomáson belül is feloldanak egy szűk keresztmetszetet, és ennek érdekében hidat építenek a vágányok fölött. A körvasúton jelentős S-Bahn-fejlesztéseket terveznek, így új megállót kap a Kopaszi-gát és a tervezett észak-csepeli városrész is.
  • Az aréna jelesre vizsgázott
    Megnyílt az új Puskás Ferenc Stadion, az ország legnagyobb sportlétesítménye. Két és fél év alatt épült fel és megfelel a mai kor minden követelményének. Több mint 67 ezer ülőhely van benne, de koncertek esetén akár nyolcvanezer embert is be tud majd fogadni.
  • SZDSZ-es tempó a Momentumban
    Elképesztő, hogy a Momentum és az elnök nem fogja fel: a magyar kisebbség védelme nem azzal függ össze, hogy Kelemen Hunor esélyes-e az elnökválasztási küzdelemben.
MTI Hírfelhasználó