Befagyasztják Mubarak külföldi számláit?
Az Európai Uniótól is kérte Egyiptom, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit - közölték hétfőn Brüsszelben uniós források. Kairó előzőleg számos korábbi magas rangú egyiptomi tisztségviselő vagyonának befagyasztását kérte Nagy-Britanniától, majd hasonló kéréssel fordult Németországhoz is.
2011. február 15. 09:56

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter újságírókkal Brüsszelben közölte, hogy a Mubarak-számlák esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Este diplomáciai források ezt azzal egészítették ki, hogy a kérdés szerepel a keddi brüsszeli diplomáciai egyeztetések napirendjén is.

Kedden az Európai Unió 27 tagországának pénzügyminiszterei tartanak hivatalos tanácskozást Brüsszelben más kérdésekről. A 27-ek azonban már hétfő este összeültek, miután az eurózóna 17 országának pénzügyminisztere - az úgynevezett Eurócsoport - előzetes megbeszélést tartott az euróövezet pénzügyi mentőcsomagjának megerősítéséről.

A Mubarak-számlák befagyasztásának kérdését európai szinten kell megvitatni - mondta újságíróknak Lagarde. Mint hozzátette, Franciaország kész az együttműködésre az egyiptomi - valamint hasonló ügyben a tunéziai - igazságügyi hatóságokkal.

Az ENSZ és a Világbank már tett olyan irányú kezdeményezést, hogy a bukott politikai vezetők által eltulajdonított nemzeti javakat lehetőség szerint juttassák vissza azok jogos tulajdonosaihoz. Franciaország támogatja ezt a kezdeményezést - jelentette ki Lagarde.

Mubarak pénteki lemondása után Svájc olyan döntést hozott, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait. Vasárnap London jelezte, hogy a Mubarak-vagyon ügyében összehangolt nemzetközi lépések várhatók.

Tunézia esetében az EU-országok külügyminiszterei két héttel ezelőtt döntést hoztak az észak-afrikai országból elmenekült volt államfő Európában elérhető bankszámláinak befagyasztásáról.

MTI nyomán
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó