Hatalmas lehet a botrány
A politikus szerint hatalmasat hibázott az ügyészség, amikor nem hallgatta meg legalább tanúként Juhász Ferencet.
2011. február 22. 13:40

Oláh János elfogadta a meghívást, és ott lesz pénteken a korrupciós ügyeket vizsgáló albizottsági ülésen – jelentette ki Budai Gyula a Magyar Rádióban. Az elszámoltatási kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is jelen lesz a meghallgatáson, és tisztázni tudja azokat az állításokat, melyek vele kapcsolatban az utóbbi időben elhangzottak.

Mint ismert, a HM-es vesztegetési ügy egyik kulcsfigurája, Oláh János dandártábornok korábban azt vallotta, 4 millió forint kenőpénzt adott át egy whiskys dobozban Fapál László közigazgatási államtitkárnak, aki állítása szerint a küldeményt továbbította főnökének, Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszternek.

Juhásztól nem kérdeztek semmit

Budai Gyula szerint Juhász Ferencet az alapeljárásban minimum meg kellett volna hallgatni. Oláh vallomása alapján Fapált meggyanúsították, illetve majdnem két hónapig előzetesben volt, míg ugyanezen vallomás alapján Juhász Ferenctől még azt sem kérdezték meg, hogy jól érzi magát, vagy nem érzi jól magát.

Óriási nyomozástechnikai hibát követett az ügyészség, hiszen nem ellenőrizte Oláh János vallomásának valóságtartalmát – érvelt az elszámoltatási kormánybiztos, aki szerint a megalapozott gyanúhoz egy ilyen vallomás mindenképp elegendő.

Ebben az ügyben még lesznek fordulók, mert sokkal bonyolultabb annál, minthogy egy bizottsági meghallgatáson mindent tisztázni lehessen – mondta Budai, hozzátéve: két hónapja vizsgálódnak az ügyben, feltérképezték a céghálót, hogy ki mennyi pénzt kapott.

Egymilliárd tűnhetett el

Becslése szerint több mint egymilliárd forint kenőpénz kerülhetett magánzsebekbe. Azt, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb korrupciós ügyéről van szó, bizonyítja: azok a cégek, melyek a honvédséggel szerződéses kapcsolatban voltak, kötelezően juttattak vissza egyesek szerint 50, mások szerint 30-40 százalékot azoknak a főtiszteknek, tábornokoknak, akiknek ráhatásuk volt a közbeszerzésekre.

Filmekbe illő módon történt a pénzátadás, különböző éttermekben, különböző helyeken. Elég jól szervezett volt a háló – szögezte le Budai.

Magyar Rádió nyomán
MTI Hírfelhasználó