Képriport az USA legnagyobb autókiállításáról
A napokban véget ért a 103. alkalommal megrendezett chicagói Autó Show. A McCormick Palace-ban mintegy 112.000 négyzetméteren elterülő bemutató, a legnagyobb az Egyesült Államokban. Szinte minden gyártó képviseltette magát, hiszen a relatíve olcsó jegyár miatt sokan jönnek nézelődni, és a különleges ajánlatok, valamit a látvány hatására, jópáran döntenek a vásárlás mellett.
2011. február 24. 08:24

A bemutatott autók között az elektromos/hybrid hajtású kocsik körül volt a legnagyobb reklám. Általánosságban elmondható, hogy az alternatív hajtású kocsik mellett erős kampány van. Az idei brossúra több helyen is foglalkozik a hybrid meghajtás témájával, valamit egy 3 oldalas összefoglalót is közöl a különböző típusok tulajdonságairól. A vásár egyik érdekessége volt a Chrysler 200, amit a detroiti gyár a luxus netovábbjaként próbál reklámozni, kihangsúlyozva annak detroiti származását. Ez különösen annak a ténynek tekintetében furcsa sokak számára, hogy a köztudatban Detroit belvárosa életveszélyes helyként szerepel, és egyébként magát a várost egyáltalán nem javasolják felkeresni a brutális bűncselekmények és azok kiugróan nagy száma miatt. Jellemző például, hogy a detroiti Autó Show előtt, a beparkolásra előkészített, ellophatatlanként reklámozott új BMW 7-esek közül elloptak egyet.

A show nagy meglepetése volt számomra, a Kia. A 10 évvel ezelőtt épphogy elviselhető kinézetű kocsikat gyártó vállalat mára teljes mértékben kinőtte magát a harmadvonalbeli ázsiai szerepből. A legújabb modelljeik designja egyenértékű bármely más gyártóéval, sőt jópárat maga mögé is utasít, gondolok itt az európai szem számára szokatlan Buick modellekre például.

Az utolsó napon is tömve volt a show helyszíne látogatókkal. Ám jellemző a chicagói lakosok mentalitására, hogy a zsúfoltság ellenére sem lehetett látni egy dühös arcot sem. Mindenki odafigyelt a másikra, kivárta a sorát hogy beülhessen egy kocsiba, sőt a tömeg ellenére is odafigyeltek, hogy a fényképezőgépek elé ne sétáljanak be.
 
Az idei show a helyi lakosok szerint meglepően szegényes volt abban az értelemben, hogy a szokásostól eltérően szinte alig voltak ajándékok, kitűzők, villogó emblémák, zászlók, amik egyébként szerves részei a rendezvénynek.

Az alábbi képre kattintva tekintheti meg képgalériánkat!

Gondi Ferenc
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó