Százak fagytak halálra az elmúlt hónapokban
Szeptember óta csaknem 400-an fagytak halálra Magyarországon – figyelmeztet a Szociális Fórum és a Keresztényszociális Műhely. Van, aki az utcán, van aki a fűtetlen lakásban halt meg.
2011. február 24. 15:35

A civil szervezetek több pontban fogalmazták meg javaslataikat a kormánynak – mondja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum képviselője. Javasolják például, hogy kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására. Tiltsák meg, hogy kikapcsolják az energiaszolgáltatást azoknál, akik fizetésképtelenné váltak, és emiatt az életük kerülhet veszélybe.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a polgárőrség bevonásával működjön füstfigyelő szolgálat, hogy lehessen látni: hol nincs fűtés. A nagy hidegben éjszaka is tartsanak nyitva az idősek nappali szociális intézményei, a hajléktalanoknak biztosítsanak fűtött helyiségeket és lakókonténereket, a rászorulókat pedig szükség esetén akár kényszerrel is kísérjék biztonságos helyre. A civilek azt kérdezik a kormánytól: mit tesz azért, hogy a tél hátralévő részében ne fagyjon meg több ember.

A Szociális Fórum nem először hívja fel a figyelmet a hideg áldozataira. Simó Endre azt mondja: eddig csak közvetett választ kaptak az illetékes tárcától, amely szerint lényegében minden rendben van. Ezt azonban nem tudják elfogadni. A Krónika korábbi megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy reagált: a rászorulók a jogszabályok alapján most is elláthatóak. A kihűlés okozta tragikus halálesetek csak a lakosság segítségével előzhetők meg. A közüzemi tartozások kezelésére több program is létezik, a hajléktalan ellátás pedig, ha nem is tökéletes, de jól szervezett.

Magyar Rádió nyomán
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó