Százak fagytak halálra az elmúlt hónapokban
Szeptember óta csaknem 400-an fagytak halálra Magyarországon – figyelmeztet a Szociális Fórum és a Keresztényszociális Műhely. Van, aki az utcán, van aki a fűtetlen lakásban halt meg.
2011. február 24. 15:35

A civil szervezetek több pontban fogalmazták meg javaslataikat a kormánynak – mondja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum képviselője. Javasolják például, hogy kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására. Tiltsák meg, hogy kikapcsolják az energiaszolgáltatást azoknál, akik fizetésképtelenné váltak, és emiatt az életük kerülhet veszélybe.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a polgárőrség bevonásával működjön füstfigyelő szolgálat, hogy lehessen látni: hol nincs fűtés. A nagy hidegben éjszaka is tartsanak nyitva az idősek nappali szociális intézményei, a hajléktalanoknak biztosítsanak fűtött helyiségeket és lakókonténereket, a rászorulókat pedig szükség esetén akár kényszerrel is kísérjék biztonságos helyre. A civilek azt kérdezik a kormánytól: mit tesz azért, hogy a tél hátralévő részében ne fagyjon meg több ember.

A Szociális Fórum nem először hívja fel a figyelmet a hideg áldozataira. Simó Endre azt mondja: eddig csak közvetett választ kaptak az illetékes tárcától, amely szerint lényegében minden rendben van. Ezt azonban nem tudják elfogadni. A Krónika korábbi megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy reagált: a rászorulók a jogszabályok alapján most is elláthatóak. A kihűlés okozta tragikus halálesetek csak a lakosság segítségével előzhetők meg. A közüzemi tartozások kezelésére több program is létezik, a hajléktalan ellátás pedig, ha nem is tökéletes, de jól szervezett.

Magyar Rádió nyomán
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó